Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

To 22ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Βόλου

Κείμενο: Χρύσανθος Θαλασσινός



Η Βολιώτικη Χορωδία είναι ένα σωματείο που δρα στον χώρο του Πολιτισμού εδώ και 81 χρόνια, από το 1937, με συνέπεια και επάρκεια, με την υποστήριξη των ίδιων των μελών του και, κατά περίπτωση, κοινωνικών φορέων και επιχειρήσεων του τόπου.
Το περασμένο Σάββατο, 17 Μαρτίου 2018, πραγματοποιήθηκε στον Ι.Ν. Αναλήψεως του Χριστού το 22ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Βόλου με διοργανωτή την Βολιώτικη Χορωδία, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού.
Ενώπιον πλήθους κόσμου και παρόντων τόσο του Ποιμενάρχη μας κκ. Ιγνατίου, όσο και του Βουλευτή Μαγνησίας κ. Χρήστου Μπουκώρου, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Βολιώτικης Χορωδίας κ. Χαράλαμπος Σκυργιάννης στην προσφώνησή του αναφέρθηκε συνοπτικά στην 30χρονη ιστορία του Θεσμού αυτού του Φεστιβάλ, που έλαβε χώρα για πρώτη φορά στις 19 & 20 Μαρτίου 1988. Σ’ αυτό το πλαίσιο αναφέρθηκε και στους εμπνευστές-πρωτεργάτες αυτού του εγχειρήματος, τον αείμνηστο Πρόεδρο της Βολιώτικης Χορωδίας Γιάννη Σοφοκλέους, τον τότε καλλιτεχνικό διευθυντή και μαέστρο κ. Βλάση Μαστρογιάννη, τον μέχρι πρότινος Πρόεδρό κ. Αλέξανδρο Δημητρόπουλο, που εκείνη την περίοδο ήταν Αντιπρόεδρος και συν-εμπνευστής του Φεστιβάλ και, πάνω απ’ όλους, στον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο και τότε Ποιμενάρχη μας Χριστόδουλο, που από την πρώτη στιγμή με ενθουσιασμό συνέβαλε στην πραγματοποίηση και στην ευόδωση αυτού του αρχικού οράματος.
Αμέσως μετά ξεκίνησε η πανδαισία των Χορωδιών, με πρώτη την Χορωδία Λαυρίου, που ιδρύθηκε το 1939, με μαέστρο τον εξαιρετικό μουσικό κ. Θεόδωρο Λεμπέση. Μια μεγάλη, τετράφωνη, Ανδρική Χορωδία, από τις λίγες αυτού του είδους που υπάρχουν, πλέον, στην Ελλάδα, με «γεμάτες» φωνές, η οποία εκτέλεσε άψογα εκκλησιαστικούς ύμνους σε μελοποίηση Θεμιστοκλή Πολυκράτη (1863-1926) και Αλεξάνδρου Κατακουζηνού (1824-1892).
Δεύτερος στην σειρά ο Βυζαντινός Χορός του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Ι.Μ. Δημητριάδος "Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης" με χοράρχη τον Πρωτοψάλτη Δημήτρη Χατζηγεωργίου. Το βυζαντινό μέλος πλημμύρισε τον Ιερό Ναό με ευφρόσυνους ήχους και την ψυχή μας με αγαλλίαση μέσα από τα μελοποιημένα έργα του Άρχοντος Μουσικοδιδάσκαλου της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας κ. Κυριαζή (Ζάχου) Νικολέρη και του αειμνήστου Πρωτοψάλτου Τρύφωνος Γεροπούλου.
Οι εκτελέσεις του τρίτου χορωδιακού σχήματος ήταν μια πολύ ευχάριστη έκπληξη, που ξεκίνησε μάλιστα από τον γυναικωνίτη του Ιερού Ναού! Το φωνητικό σύνολο «de profundis» της Εστίας Πιερίδων Μουσών, υπό την διεύθυνση του ταλαντούχου μαέστρου Ευθύμιου Μαυρίδη και με πιανίστα την κα. Κατερίνα Ελενίδου, απέδωσε έργα του διεθνούς ρεπερτορίου (Kodaly, Aguiar, Tin, W.M.Smith, παραδοσιακό Ισραήλ), με πρωτότυπες μελωδίες και ιδιαίτερο χρώμα, υποδηλώνοντας τους πολλούς και πολυσήμαντους τρόπους έκφρασης της θρησκευτικότητας των συν-ανθρώπων μας πάνω στην γη.
Η Χορωδία του Συλλόγου Μουσικής και Πολιτιστικής Δημιουργίας «Ηδύλη» Σάμου, με μαέστρο τον πολυτάλαντο κ. Γιώργο Κουμαραδιό και πιανίστα την κα. Γεωργία Σεργίου, εκτέλεσε με ζωντάνια και αρμονία ένα ποικίλο ρεπερτόριο τραγουδιών θρησκευτικού περιεχομένου που περιελάμβανε κλασικά έργα μεγάλων συνθετών (J.S.Bach, W.A.Mozart, G.Lomakin, Θ.Πολυκράτη) και νέγρικα spirituals (πνευματικά).
Τελευταία εμφανίστηκε η φιλοξενούσα Βολιώτικη Χορωδία, με μαέστρο την κυρία Στάσα Τζάλλα και πιανίστα τον Κωνσταντίνο Νικολόπουλο. Η δεύτερη ευχάριστη έκπληξη της υπέροχης αυτής βραδιάς ήταν το Παιδικό Τμήμα της Χορωδίας, τα μέλη του οποίου εμφανίστηκαν ντυμένα στα ολόλευκα, και κρατώντας ένα κόκκινο τριαντάφυλλο τραγούδησαν με αγγελικές φωνές τον «Θρύλο» του Τσαϊκόφσκυ, σκορπώντας συγκίνηση στο πυκνό ακροατήριο, που καθηλωμένο παρακολουθούσε την όλη εξέλιξη του μοναδικού αυτού Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής.
Η Βολιώτικη Χορωδία, μελωδική και εκφραστική όπως πάντα, υπό την εμπνευσμένη καθοδήγηση της κυρίας Τζάλλα, ερμήνευσε ένα έργο του Μιχάλη Αδάμη, ένα του Μανώλη Χατζημάρκου (κάνοντας και μια από καιρό οφειλόμενη εκτενή αναφορά στον άνθρωπο και το μεγάλο του έργο) και δύο νέγρικα spirituals.
Το ζεστό χειροκρότημα του κοινού ακολούθησαν δύο εμπνευσμένα λόγια και ευχές για ευλογημένο Άγιο Πάσχα από τον Μητροπολίτη μας κ. Ιγνάτιο και κάπως έτσι το 22ο Χορωδιακό Φεστιβάλ Θρησκευτικής Μουσικής Βόλου έλαβε τέλος.
Αξίζει έπαινος στην Ιερά Μητρόπολη και προσωπικά στον Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιο για την στήριξη την οποία σταθερά παρέχει σ’ αυτόν τον πολιτιστικό θεσμό, που επί 30 χρόνια εξελίσσεται με μεγάλη επιτυχία στην πόλη μας. Αξίζουν συγχαρητήρια στα μέλη της Βολιώτικης Χορωδίας, τα οποία διοργάνωσαν με άψογο τρόπο μία ακόμη εκδήλωση, στην μακρά σειρά των εκδηλώσεων που διαχρονικά προσφέρουν στο φιλόμουσο κοινό του Βόλου και της περιοχής. Μία εκδήλωση «σφιχτή», χωρίς κενά, χωρίς πολλά λόγια αλλά με όσα απαιτούνταν παρουσιασμένα με λιτό τρόπο, με ιδιαίτερα καλαίσθητο και πλήρως κατατοπιστικό φυλλάδιο ενημέρωσης θεατών, μια εκδήλωση για την δόξα της μουσικής και δι’ αυτής του Θεού.
Εν αναμονή του 23ου Φεστιβάλ, σε δύο χρόνια, θερμές ευχές για ευλογημένο Άγιο Πάσχα και Καλή Ανάσταση.
Βόλος 23 Μαρτίου 2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου