Δευτέρα 28 Ιουλίου 2014

κυκλο-φ-οριακα 772 02.07.2014

...ναοί στο σχήμα τ' ουρανού


Καλώς μας ήρθε και «ο Ιούλιος με το φωτεινό πουκάμισο», που λέει και ο Ελύτης στον ΙΔ’ Ψαλμό των Παθών, στο «Άξιον Εστί» (και συνεχίζει «και ο Αύγουστος ο πέτρινος με τα μικρά του ανώμαλα σκαλιά»). Είναι ο ψαλμός που αρχίζει με το «Ναοί στο σχήμα τ’ ουρανού», που μελοποιήθηκε «θεϊκά» από τον Μίκη Θεοδωράκη και, εκτός των άλλων όλων, στην ορχηστρική του εκτέλεση, ακούγεται σήμερα ως σήμα του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής. Ναοί στο σχήμα τ’ ουρανού, καλοκαίρι, στα αιγιοπελαγίτικα νησιά, οι γαλάζιοι τρούλοι των εκκλησιών, που χάνονται, λες, μέσα στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας και του ουρανού, μια μοναδική, ελληνική, εικόνα.

Επηρεασμένα τα κυκλο-φ-οριακά ακόμη από την μοναδική εμπειρία του «Άξιον Εστί», που κερδίσαμε ως Βολιώτικη Χορωδία. Την περασμένη Κυριακή, με το ίδιο ακριβώς καλλιτεχνικό σχήμα, εκτελέσαμε το ίδιο πρόγραμμα του Βόλου στην Αταλάντη, σε ένα μικρό ανοιχτό θέατρο, που γέμισε ασφυκτικά από κόσμο. Με την ίδια επιτυχία τραγουδήσαμε και εκεί τον κόσμο τον μικρό, τον μέγα.

Τώρα, καλοκαίρι, διακοπές, ραντεβού τον Σεπτέμβρη, μαζί με τα σχολεία.


Και λέγοντας σχολεία, σήμερα είναι γνωστά, πλέον, τα αποτελέσματα του αγώνα των παιδιών στις πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Η στήλη έχει περάσει δυο φορές ως τώρα αυτή την αγωνία και ξέρει. «Χαλαρά» προετοιμάζεται για την Τρίτη, σε τρία χρόνια, εκτός αν… Εκτός αν μια καινούργια μεταρρύθμιση της ήδη μεταρρυθμισμένης μεταρρύθμισης ξαναρυθμίσει διαφορετικά το όλον θέμα. Ήδη υπάρχει νέος υπουργός, ήδη γνωστός από την φοβερή μεταρρύθμιση στον ασφαλιστικό τομέα (= ταμεία χωρίς λεφτά…) και άρα τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται. Εν πάση περιπτώσει, τώρα αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, τόσο σ’ αυτά που περνούν εκεί που θέλουν όσο και στα υπόλοιπα.

Πάμε στα «δικά μας». Διαβάσαμε ότι έγινε μια σύσκεψη για τον Περιφερειακό, συμπέρασμα για το τι πρόκειται να γίνει δεν βγάλαμε, ελπίζουμε να έχουν βγάλει οι συσκεφθέντες. Κάτι περί φύλαξης της κοιλαδογέφυρας από ιδιωτική εταιρεία πήρε το μάτι μας, τι ακριβώς σημαίνει αυτό ελπίζω να καταλάβουμε στο μέλλον. Οπωσδήποτε δρόμο πριν από τις 27 Αυγούστου δεν θα έχουμε, φρούδες (φλούδες…) αποδείχτηκαν οι ελπίδες για νωρίτερα, μία από τα ίδια, λοιπόν, όλα τα Σαββατοκύριακα κι αυτού του καλοκαιριού. Ελπίζουμε του χρόνου…

Σωστή και επιβεβλημένη η τροποποίηση των λεωφορειακών γραμμών 9 και 2 του Αστικού ΚΤΕΛ. Η Γραμμή 9 φέρει υπερηφάνως τον τίτλο «Λιμάνι-Χιλιαδού-Αλιβέρι», έχει 38 δρομολόγια τις καθημερινές και καλύπτει μετακινήσεις προς σημεία που δεν εξυπηρετούνταν μέχρι σήμερα. Ξεκινά από την Αφετηρία, περνάει Λαμπράκη-Ιάσονος, στρίβει δεξιά στην Ιωλκού και φτάνει μπροστά στο Λιμάνι, συνεχίζει στην Κ.Καρτάλη, στρίβει αριστερά στην Γιάννη Δήμου (ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα μιας ολόκληρης γειτονιάς), συνεχίζει Παρασκευοπούλου, στρίβει αριστερά στην Ταξιαρχών, ανεβαίνει την Μελίνας Μερκούρη/Σταδίου, στρίβει αριστερά στην Δοξοπούλου (πρώην Δωρίδος) και τερματίζει στον υποσταθμό της ΔΕΗ, στο Αλιβέρι. Εξυπηρετεί, εκτός των άλλων, και το κλειστό κολυμβητήριο, το κλειστό γυμναστήριο, τα τένις της Νέας Ιωνίας, ακόμη και το Πανθεσσαλικό Στάδιο. Επιστρέφει από την ίδια διαδρομή, κατεβαίνει την Ιωλκού (Ελ.Βενιζέλου) ως το Λιμάνι, αναστρέφει μέσω Κ.Καρτάλη στην Δημητριάδος και καταλήγει στην Αφετηρία.

Η «κλασσική» Γραμμή 2 «Αμπελόκηποι» ακολουθεί την ομοίως κλασσική διαδρομή μέχρι το (παλιό) Κοιμητήριο, στρίβει δεξιά στην Ταξιαρχών, συνεχίζει αριστερά στην Παρασκευοπούλου, καλύπτει όλη την Αγίου Νεκταρίου, από Παρασκευοπούλου μέχρι Σταδίου και την αποπάνω Αγίου Διονυσίου αντίστροφα, στρίβει πάλι αριστερά, περνάει το φανάρι του Περιφερειακού στον κόμβο Φυτόκου και τερματίζει στο πάρκο μετά το κτήριο της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου.

Με αυτούς τους συνδυασμούς εξυπηρετούνται και χωρικά και χρονικά πολύ καλύτερα μεγάλες περιοχές του Πολεοδομικού Συγκροτήματος, αλλά και το Λιμάνι, που επί χρόνια πολλά ήταν αποκλεισμένο από την αστική συγκοινωνία. Και ακριβώς γι’ αυτή την κίνηση προς/από το Λιμάνι υπάρχει και η μοναδική μας ένσταση, που δεν έχει άμεση σχέση με το Αστικό ΚΤΕΛ αλλά αφορά κυρίως τον Οργανισμό Λιμένος και το Λιμεναρχείο. Λόγω ελλείψεως χωροχρόνου θα σας την αναλύσω την επόμενη Τετάρτη (λαϊκό ανάγνωσμα σε συνέχειες…).

Για την ώρα, καλό μπάνιο, γεια σας και χαρά σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 02.07.2014)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου