Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

κυκλο-φ-οριακα 1203, 17 Ιουλίου 2024, της Αγίας Μαρίνας

 

Ζεστούλα, ε;! «Ένα μεγάλο φωτεινό καλοκαίρι», που λέει κι ο Σωκράτης Φάμελος. Και το Αιγαίο, έπαθε κι αυτό ραστώνη, βαρέθηκε να ανεβοκατεβαίνει σε κυματισμούς και μετατράπηκε σε…λίμνη ακύμαντη.

Πέραν του Ατλαντικού αυτή η μεγάλη και σύμμαχος χώρα, κοιτίδα Δημοκρατίας κατά τα άλλα, στην οποία, όμως, όποιος θέλει παίρνει ένα κουμπούρι «κι όποιον πάρει ο χάρος» (χιλιάδες τα επεισόδια, χιλιάδες οι νεκροί…), βρίσκεται για μία ακόμη φορά αντιμέτωπη με μια σοβαρή απόπειρα δολοφονίας ενός ηγέτη της. Την οποία απόπειρα οι φοβερές και τρομερές μυστικές υπηρεσίες της δεν κατάφεραν να αποτρέψουν. Πόσα και πόσα κινηματογραφικά «αριστουργήματα» δεν τις έχουν αποθεώσει αυτές τις ποικιλώνυμες υπηρεσίες στις μάχες εναντίον των διεθνών τρομοκρατών, όπου πάντοτε επικρατούν αδιακρίτως. Και τώρα ένας 20χρονος πιτσιρικάς τις έκανε, τις σούπερ υπηρεσίες, ρεζίλι των σκυλιών και όλων των λαών που εδώ και πολλά χρόνια καταπιέζουν, απανταχού της γήινης σφαίρας. Βέβαια το έμμεσο αποτέλεσμα αυτής της απόπειρας (αφού το άμεσο δεν επετεύχθη…) θα είναι να χάσει τις επικείμενες εκλογές ο κύριος Μπάιντεν και να επανεκλεγεί ο δύστυχος ο κύριος Τράmp, που τόσα και τόσα έχει υποφέρει με τα δικαστήρια και τώρα κόντεψε να χάσει και τη ζωή του για χάρη της πατρίδας…

Μια μεγάλη χώρα που έχει τεράστιες δυνατότητες αλλά, και μη προς κακοφανισμόν κανενός, έχω την εντύπωση ότι κάπως πάσχει από…μυαλό!

Τελείωσε και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου EURO 2024 με επικράτηση των Ισπανών έναντι των Άγγλων. Στη «μάχη» μεταξύ novibet, netbet365, stoiximan κλπ. κλπ. ποιος επικράτησε δεν ξέρω. Εκείνο που ξέρω είναι ότι η ελληνική τηλεόραση, στο σύνολό της, πηγαίνει απ’ το κακό στο χειρότερο, παραδομένη καθώς είναι στους «χορηγούς» των προγραμμάτων της. Τι θα πει «χορηγός» στην τηλεόραση, συμπολίτες; Τι σόι ξέπλυμα είναι αυτό; Ένας που διαφημίζει τα προϊόντα του (και το πόσο «τοις εκατό» φτηνότερα απ’ τον διπλανό του πουλάει την πανάκριβη φέτα) εγώ καταλαβαίνω ότι πληρώνει μια εταιρεία για να του κάνει αυτή την διαφήμιση. Δεν «χορηγεί» κάτι σε κάποιον, μια μπίζνα είναι όλα. Είναι τελείως διαφορετική η έννοια της χορηγίας, ξεκινώντας από την αρχαία Αθήνα, όπου χορηγός ονομαζόταν αυτός που αναλάμβανε τις δαπάνες του χορού (χορόν άγω) στο θέατρο μέχρι και τις μέρες μας, που κάποιοι επαγγελματίες δίνουν 50-100 ευρώ σε κάποια σωματεία, που αγωνίζονται να μαζέψουν πέντε δεκάρες από συνδρομές, προκειμένου αυτά να πληρώσουν για να εκτυπώσουν μια αφίσα, ένα πρόγραμμα για μια εκδήλωση με μεγαλειώδες αντάλλαγμα το σήμα τους πάνω στις εκτυπώσεις. Εγώ τέτοιους χορηγούς καταλαβαίνω, τα υπόλοιπα θαρρώ ότι είναι κόλπα για την Εφορία.

Όσο για το τι αποτελέσματα είχε αυτός ο βομβαρδισμός σαχλαμάρας από τις (αναρίθμητες…) στοιχηματικές εταιρείες, δεν έχω ιδέα. Μπορώ μόνο να ελπίζω (αν και χωρίς μεγάλες πιθανότητες…) ότι οι Έλληνες, που αγωνίζονται να θρέψουν την οικογένειά τους μέσα στον ορυμαγδό αισχροκέρδιας που η κυβέρνηση επιμόνως δεν θέλει να ελέγξει, δεν πέταξαν τα λεφτά τους σε διεθνείς γκάνγκστερς.

Το θέμα της πυρηνικής ενέργειας μην το περνάτε «στο ντούκου». Μετά τον «αιφνιδιασμό» (που δεν ήταν, όπως αποδεικνύεται) Μητσοτάκη, σχεδόν όλα τα «σοβαρά» μέσα διαδικτυακής ενημέρωσης έχουν να πουν έναν καλό λόγο γι’ αυτούς τους «πράσινους» πυρηνικούς αντιδραστήρες. Και πράσινα άλογα, το έχουμε ξαναπεί. Τρίζουν τα κόκκαλα του Ενρίκο Φέρμι (1901-1954) που κατασκεύασε τον πρώτο, το 1942.

Στο ντούκου προσπαθεί να περάσει και η Δημοτική μας Αρχή την αδυναμία της να τελειώσει, να ολοκληρώσει εργάκια ανακαίνισης και επιφανειακής αναμόρφωσης σε διάφορα σημεία της πόλης. Δεν ξέρω τι φταίει, ξέρουν αυτοί που αναθέτουν, συμβασιοποιούν και επιβλέπουν, ξέρουν και οι εργολάβοι. Και εκτός αυτών κανένα άλλο έργο δεν συμβαίνει, κανένα απολύτως, με τον «αποτελεσματικό» Άρχοντά μας να ασχολείται μονίμως (αλλά μονίμως…) με το βρίσιμο όσων δεν συμφωνούν μαζί του. Παραδείγματος χάριν, με το Μουσείο της Αργούς τι γίνεται; Και δεν έχω μάθει ακόμη ποιος είναι ο εργολάβος και τι έκπτωση έχει δώσει. Περί Σχολείων τα είπε όλα η Υφυπουργός Κυρία Μακρή. Και μια βλάβη στον Βιολογικό Καθαρισμό, που κρατούσε από τον Μάιο και διοχέτευε επεξεργασμένα μεν, λύματα δε στην Μπουρμπουλήθρα μέσω Ξηριά (μαζί με τα της Κάρλας…) αν διάβασα σωστά επισκευάστηκε πριν από μια βδομάδα. Μάιος-Ιούλιος, εγώ θεωρούσα ότι υπάρχουν κάποια πρωτόκολλα άμεσης επέμβασης για τέτοιου είδους βλάβες, φαίνεται ότι ηπατήθην!

Α! να όμως κι ένα καλό! Η στήλη στις 5 Ιουνίου 2024 (κυκλο-φ-οριακα 1197) επεσήμανε την ανάγκη να επισκευαστούν τα κατεστραμμένα από την πλημμύρα του Σεπτεμβρίου κάγκελα στην γέφυρα του Αναύρου στην οδό Αγίου Δημητρίου. Και ώ! του θαύματος, η επισήμανσις αύτη ελήφθη αρμοδίως υπ’ όψιν και στις αρχές Ιουλίου είδα μαστόρους επισκευαστές επί το έργον στην αγαπημένη μας γέφυρα, που, ως γνωστόν, κατασκευάστηκε με χορηγία των κατοίκων του αδελφοποιημένου Ροστώβ της Βουλγαρίας το 1955, μετά την προηγούμενη μεγάλη πλημμύρα.

Αυτά για σήμερα συμπολίτες και απανταχού φίλοι.

Εύχομαι να περνάτε καλά το καλοκαίρι σας, σάς αγαπώ μεγαλοφώνως, γεια σας και χαρά σας.

Στην φωτογραφία το αεροπανώ του ΠαΣοΚ τα λέει όλα. Στην Σίφνο, 14-20 Ιουλίου 1983 (41 χρόνια πίσω…!!). Και το 1988 έχει προ πολλού παρέλθει…

(δημοσιεύτηκε στην καθημερινή βολιώτικη εφημερίδα "Μαγνησία" (στην 2η σελίδα) την Τετάρτη 17.07.2024, αρ.φύλλου 4213)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου