Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024

κυκλο-φ-οριακα 1202, 10 Ιουλίου 2024

 

Καλημέεεερα αγαπητοί και αγαπητές! Ζούμε μεγάλες στιγμές, τόσο ως Έθνος που βαδίζει θριαμβευτικά προς τους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024, όσο και ως Δημοκράτες που απέφυγαν την γαλλική ακροδεξιά στην κυβέρνηση της μεγάλης και συμμάχου χώρας, όσο και ως Βολιώτες που έχουν, επιτέλους, έτοιμη την Πλατεΐτσα των Γερμανικών στην Νέα Ιωνία μετά από δυόμιση χρόνια οργιώδους εργασίας.

Εκείνο που δεν πάει καλά, συν-Έλληνες, είναι οι άκρως επικίνδυνες δηλώσεις που έκανε ξαφνικά και απροειδοποίητα ο Έλληνας πρωθυπουργός στις 02.07.2024 κατά τη διάρκεια του 28ου ετήσιου συνεδρίου του αγγλικού «Economist». Είπε το καλό παιδί που μας κυβερνάει: «Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα: πυρηνική ενέργεια. Η Ευρώπη ήταν και παραμένει ηγέτιδα δύναμη στην πυρηνική τεχνολογία. Η Ελλάδα δεν διαθέτει πυρηνική ενέργεια. Δεν υπάρχει τρόπος να φτάσουμε στο ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών χωρίς την πυρηνική ενέργεια. (η υπογράμμιση δική μου) Επενδύουμε, λοιπόν, ως Ευρωπαίοι, στην επόμενη γενιά μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων; Έχουμε πραγματικά κάνει τις σωστές επιλογές για την πράσινη μετάβαση, τουλάχιστον προσδιορίζοντας τρεις ή τέσσερις κρίσιμες βιομηχανίες;»

Αυτά είπε, επί λέξει αυτός ο αστέρας της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής. Κι αμέσως, ω! του θαύματος! όλα τα μέσα-παπαγαλάκια εμφανίστηκαν απολύτως ενημερωμένα με τεχνολογίες, μεγαβάτ, επιπτώσεις (καμία!!!), τα πάντα όλα, έτοιμοι οι Έλληνες να φτιάξουμε πυρηνικούς αντιδραστήρες, θαύμα!

Στην Ελλάδα έχουμε να ακούσουμε για πυρηνικά εργοστάσια από την δεκαετία του 1980!! Η Ιστορία καταγράφει 1971, η χούντα με βρετανικά συμφέροντα ξεκινάει την συζήτηση. Το 1974, μετά το πραξικόπημα στην Κύπρο οι Άγγλοι αποσύρονται και εμφανίζονται οι Αμερικάνοι (αλίμονο…). Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και ο Γεώργιος Ράλλης συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις. Επιλέγεται ως τόπος εγκατάστασης η Κάρυστος. Στις 20.05.1979 στην Χαλκίδα 8.000 άτομα διαδηλώνουν ενάντια στην πυρηνική ενέργεια, και στην Κάρυστο κυνηγούν με φτυάρια τους υπαλλήλους της εταιρείας. Οι όποιες συζητήσεις τελειώνουν οριστικά το 1982, με κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου.

Στις 26 Απριλίου 1986 γίνεται το φοβερό πυρηνικό δυστύχημα στο Τσερνόμπιλ – υπάρχει αναλυτική περιγραφή διαδικασίας, αιτίων και αποτελεσμάτων στην διαδικτυακή ελληνική Βικιπαίδεια. Την Κυριακή 18.05.1986 η Οικολογική Κίνηση Βόλου (ΟΚΒ) διοργανώνει διαμαρτυρία ενάντια στα πυρηνικά, ώρα 12:00 στον Άγιο Κωνσταντίνο. Το Σαββατοκύριακο 21-22.03.1987 γίνεται το 1ο Αντιπυρηνικό Διήμερο με πρωτοβουλία της Αντιπυρηνικής Κίνησης και της ΟΚΒ στο Δημαρχείο Βόλου. Το Σαββατοκύριακο 25-26.04.1987 διοργανώνεται το 2ο Αντιπυρηνικό Διήμερο με πρωτοβουλία της ΟΚΒ και της Αντιπυρηνικής Κίνησης. Συζητήσεις, έργο Καραγκιόζη και Πορεία στην Παραλία με το σηματάκι της φωτογραφίας σε πλακάτ και το «μνημειώδες» σύνθημα «καλύτερα πορεία, παρά στα καφενεία»!

Αυτά, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Και κυρίως κάποιοι νέοι, που νομίζουν ότι το Οικολογικό-Περιβαλλοντικό Κίνημα στον Βόλο ξεκίνησε τότε που εμφανίστηκαν αυτοί στην πόλη.

Βεβαίως υπάρχουν κι άλλα πυρηνικά δυστυχήματα στον πλανήτη, με πρώτο στο Θρη Μάιλς Αϊλαντ (Three Miles Island) στις ΗΠΑ 28.03.1979 και πιο σημαντικό μετά το Τσερνόμπιλ αυτό στις 11.03.2011 στην Φουκουσίμα της Ιαπωνίας. Και μετά από όλα αυτά, και αφού η Γερμανία έχει αποφασίσει ότι θα κλείσει σε εύλογο χρόνο τα πυρηνικά εργοστάσια που διαθέτει, η Ευρωπαϊκή Ένωση της κυρίας φον ντερ Λάιεν αποφασίζει στις 06.07.2022 ότι η πυρηνική ενέργεια είναι «πράσινη ενέργεια» (!), ότι τα πυρηνικά εργοστάσια είναι «πράσινες επενδύσεις» (!!). Υπέρ αυτής της εγκληματικής απόφασης ψήφισαν οι Έλληνες Ευρωβουλευτές Ασημακοπούλου, Βόζενμπεργκ, Ζαγοράκης, Κεφαλογιάννης, Κυμπουρόπουλος, Μειμαράκης, Σπυράκη από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα-Νέα Δημοκρατία και Φράγκος από την Ομάδα Ευρωπαίων Συντηρητικών & Μεταρρυθμιστών-Ελληνική Λύση.

Άρα, συμπολίτες, τα κοράκια κρώζουν. Δεν φτάνει η καταστροφή των αγρών με τα φωτοβολταϊκά, δεν αρκεί η καταστροφή των καμένων βουνών με τις ανεμογεννήτριες, χρειάζεται κι άλλη «πρασινίλα» για να ικανοποιηθεί η ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και οι συνοδοιπόροι της στην κυβέρνηση (η οποία ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, αν κατάλαβα καλά, τώρα παίρνει και ολόκληρη την Λάρκο…). Δύσκολοι καιροί έρχονται, και οι άλλοι απλώς τρώγονται μεταξύ τους…

Εγώ θα παραμείνω πιστός σ’ εκείνοι το κιτρινοκόκκινο σηματάκι-σύμβολο μιας ολόκληρης εποχής του παγκόσμιου αντιπυρηνικού κινήματος, του παγκόσμιου οικολογικού κινήματος. ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ; ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

Εύχομαι να περνάτε καλά το καλοκαίρι σας, σάς αγαπώ ενδελεχώς, γεια σας και χαρά σας.

Στην φωτογραφία το προαναφερθέν κιτρινοκόκκινο (στο ιστολόγιο) διεθνές αντιπυρηνικό σήμα.

(δημοσιεύτηκε στην καθημερινή βολιώτικη εφημερίδα "Μαγνησία" (στην 2η σελίδα) την Τετάρτη 10.07.2024, αρ.φύλλου 4208)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου