Τετάρτη 4 Σεπτεμβρίου 2024

κυκλο-φ-οριακα 1206, 4 Σεπτεμβρίου 2024

Καλημέρα και Καλό Φθινόπωρο συμπολίτισσες και συμπολίτες και απανταχού αναγνώστες. Όλον τον Αύγουστο χωρίς κυκλο-φ-οριακα, δεν ξέρω πώς αντέξατε. Εμείς, πάλι, κάτι το συγκλονιστικό αφ’ εαυτού μας αυγουστιάτικα δεν κάναμε, άλλοι ανέλαβαν να μας συγκλονίσουν – μερικά μπάνια, στις μη συγκρίσιμες θάλασσες του Αη Γιάννη και της Ερέτριας, λίγες μπύρες παραπάνω, καλές παρέες στο φεγγαρόφωτο, τι άλλο είναι οι καλοκαιρινές διακοπές; Έτσι κι αλλιώς «υπερτουρισμό» δεν έχουμε, ήρεμες καταστάσεις έχουμε, και πολλούς βαλκάνιους τουρίστες, με αυτοκίνητα πολλών κυβικών, υβριδικά, μεγιστάνων γενικώς. Όμως, με την αφορμή της έλευσης ενός καλού φίλου από την Αθήνα στην Πορταριά με ένα αμιγώς ηλεκτρικό αυτοκίνητο μάρκας Tesla, διαπιστώσαμε ότι σε ολόκληρο το Πήλιο δεν υπάρχει ένας πραγματικός σταθμός φόρτισης. Να μην γίνουμε «εχθροί του τόπου», αλλά εσείς οι «φίλοι του τόπου» πώς το κρίνετε αυτό, και μάλιστα σε μια περίοδο που επειγόντως και επιμόνως αναζητούνται τουρίστες στην πληγείσα περιοχή μας;

Τέλος πάντων, τελείωσαν και οι Ολυμπιακοί Αγώνες με τα αρκετά μετάλλιά μας, τώρα γίνονται οι Παραολυμπιακοί Αγώνες, πάντα στο Παρίσι, τελείωσε και το φετινό καλοκαίρι, και στο τελείωμα μας επιφύλαξε μία ακόμη δυσάρεστη έκπληξη, τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια στον χείμαρρο Ξηριά κι από ‘κει στον Παγασητικό Κόλπο. Η φωτογραφία για την Ιστορία της στήλης, με ευχαριστίες στην φίλη Κυρία Ελένη Παπαθανασίου. Δεν έχει ξανασυμβεί τέτοιο φαινόμενο, κι αν δεν απατώμαι ούτε παγκοσμίως σε τέτοια έκταση. Συνέβη εδώ, στον καταραμένο τόπο, δεν βρίσκω άλλον χαρακτηρισμό. Όπου κανείς μα κανείς ασχολούμενος με το θέμα της Κάρλας δεν προέβλεψε τον «ευτροφισμό» των ψαριών ως αποτέλεσμα της πλημμύρας, κανείς (στα ελληνικά) δεν είδε τα ψαράκια να πληθαίνουν, όλοι ήσυχοι και αμέριμνοι εφ’ όσον η (τεχνητή) λίμνη στράγγιζε στον μεγάλο (;) Κόλπο (ίσως και χαβούζα…) και τα χωράφια θα επανέρχονταν (λέμε τώρα…) στην χρήση, όλα καλά κι όλα ωραία, οι μετρήσεις σωστές, τα μπάνια του λαού αδιατάρακτα (ξαναλέμε τώρα…), ο ίδιος ο ανεύθυνος Άρχων (κάποτε ξέραμε ότι αυτόν τον τίτλο τον είχε μόνο ο Βασιλιάς) κολυμβητής στις Αλυκές και υβριστής όσων τολμούσαν να έχουν επιφυλάξεις, ο καιρός να περνάει και ξαφνικά …η φωτογραφία.

Τα υπόλοιπα είναι στα πλαίσια της γνωστής, εδώ και δέκα χρόνια, ιστορίας της αποποίησης πάσης ευθύνης αλλά και της «εθελοντικής» προσφοράς προς την αγαπημένη πλην όμως «που@@να» πόλη και των ανέξοδων μηνύσεων, κι από την άλλη πλευρά της αμηχανίας ενός συστήματος διοίκησης που δεν μπορεί να ελέγξει τα πράγματα, διότι απλούστατα δεν έχει ελεγκτικούς μηχανισμούς. Η φωτισμένη κυβέρνησή μας, υπακούοντας, προφανώς, σε κάποια ιδιωτικά συμφέροντα (και ένα δείγμα πήραμε με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές natura) κατήργησε δια νυκτός τον Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας μαζί με όλους τους ανάλογους φορείς σε όλη την Ελλάδα και μετέθεσε τις σχετικές ευθύνες σε κάποιες μπερδεμένες και υποστελεχωμένες δημόσιες υπηρεσίες, οι οποίες, κατά τα ειωθότα, δεν προλαβαίνουν ούτε να σε κοιτάξουν, όχι να κοιτάξουν τα ψάρια.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ένα και μοναδικό: καταστροφή. Μία ακόμα, μετά την φωτιά, τις βόμβες στην Νέα Αγχίαλο, την καταστροφή των ελικοπτέρων και το πλημμυρικό παρεάκι του Δανιήλ με τον Ηλία που μπάζωσε το Λιμάνι και κατέστρεψε ότι είχε απομείνει από τον σιδηρόδρομο. Και για όλα αυτά φταίνε πάντα οι άλλοι και οι δικοί μας κάνουν την πάπια – εκτός από τα φοβερά και τρομερά μάσα μαζικής αποβλάκωσής μας, ακούσατε τίποτε από τον μεγάλο σύμβουλο της Πολιτείας, το ΤΕΕ; κάτι σοβαρό από το Επιμελητήριο Μαγνησίας, που πάει και για εκλογές, κάτι επιστημονικό από το Πανεπιστήμιό μας, που έχει και Τμήμα Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος; Μόνο ο Ιατρικός Σύλλογος, τα Κόμματα (πλην, φυσικά, του σαραντατακατό, που κρύφτηκε, όπως συνηθίζει), και οι τόσο δυσφημισμένες και προπηλακισμένες περιβαλλοντικές οργανώσεις άρθρωσαν έναν λόγο.

Δεν πάμε καλά, συμπολίτες, δεν πάμε καθόλου καλά. Ο Βόλος απαξιώνεται καθημερινά, περίγελως γίνεται στα τηλεοπτικά κανάλια όπου ο Άρχοντας ακαταπαύστως βρίζει τους πάντες και τα πάντα, δεν τολμάμε να πούμε ότι αυτός είναι ο τόπος που μας γέννησε – το βίωσα πάλι τώρα, στην επίσης πολύπαθη Εύβοια. Στην οποία, ειρήσθω εν παρόδω, κάναμε μια αυτοκινητοβόλτα μέχρι την πολύ όμορφη Κάρυστο, στο νότιο άκρο του νησιού, και γέμισε το μάτι μας ανεμογεννήτριες, σειρές, συστάδες ολόκληρες στις άδενδρες κορυφογραμμές, μέχρι και πολύ κοντά στον δρόμο, «τέρατα βαμμένα στα λευκά / με φτερούγες γλάρων στο κεφάλι» κατά παραφθορά των στίχων του Νίκου Καββαδία. Στο φατσοβιβλίο έχω κάνει σχετική ανάρτηση που μόνο λίγο αποδίδει το δέος όλης αυτής της εγκατάστασης. Τώρα είναι πανέτοιμοι οι «όμιλοι» να κάνουν το ίδιο και στην καμένη βόρεια Εύβοια. Χωρίς να αφήνουν στην άκρη τα «πράσινα πυρηνικά εργοστάσια» (θου Κύριε φυλακήν…), που όλο και τα κλωθογυρίζουν στα δικά τους και τα φιλικά τους ιστοκατασκευάσματα πολιτικής παραπληροφόρησης.

Και επανερχόμενοι στον Βόλο, τα δυο-τρία εργάκια ακόμα εκεί, ανοιχτά εργοταξιάκια. Βγήκε και Δελτίο Τύπου (κι αυτό δεν έχει ξαναγίνει) που έλεγε ότι μετά την ψιλο-νεροποντή, όπου πάλι πλημμύρισαν τα φρεάτιά μας, ο εργολάβος του νέου δικτύου ύδρευσης συμπλήρωσε άμμο στα χωρίς άσφαλτο σκάμματα διότι υποχώρησαν τα υλικά επίχωσης. Τέτοια ξεφτίλα, το αυτονόητο να γίνεται εύσημο για το πόπολο, τι να πω;

Ας διατηρήσουμε, τουλάχιστον, την σωματική, την ψυχική και την πνευματική μας υγεία. Δεν μπορεί, θα έρθουν καλύτερες μέρες. Σας αγαπώ και σας υπολήπτομαι δεόντως, γεια σας.

(δημοσιεύτηκε στην καθημερινή βολιώτικη εφημερίδα "Μαγνησία" (στην 2η σελίδα) την Τετάρτη 04.09.2024, αρ.φύλλου 4238)

1 σχόλιο:

  1. Φίλε Μπάμπη, χωρίς να αναιρεί αυτά που γράφεις εδώ, σου στέλνω δύο μόνο links (από τα πολλά που έχω δει πρόσφατα) από παρόμοιες καταστάσεις στο Μεξικό. Κι εκεί κι εδώ, οικολογικές καταστροφές, φυσικές ή ανθρωπογενείς, κάνουν το οικοσύστημα άνω-κάτω...
    https://www.cnn.com/2024/08/31/world/video/chihuahua-mexico-drought-van-dam-pkg-083101aseg1-cnni-world-fast
    https://www.usatoday.com/story/news/world/2024/06/10/mexico-massive-fish-die-off-drought-blamed/74044953007/

    ΑπάντησηΔιαγραφή