Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2023

κυκλο-φ-οριακα 1165, 4 Οκτωβρίου 2023

 

Καλημέρα καλοί μου συμπολίτες Βολιώτες και απανταχού αναγνώστες.

Τι είναι αυτό που ζούμε, αναρωτιόμαστε όλοι σε τούτη την άκρη της γης. Σε ποια δυστοπία καλούμαστε να επιζήσουμε (η λέξη δυσ-τοπία, αντιθετική με την ου-τοπία, είναι αντιδάνειο από την αγγλική dystopia, πρωτοεμφανίστηκε το 1868 από τον πολιτικό στοχαστή Τζων Στιούαρτ Μιλ και χαρακτηρίζει τις μελλοντικές κοινωνίες που οραματίστηκαν οι μεγάλοι συγγραφείς της επιστημονικής φαντασίας Τζωρτζ Όργουελ, Άλντους Χάξλεϋ, Ρεϋ Μπράντμπερυ κλπ. – κοινωνίες που σήμερα είναι η πραγματικότητα…). Κοινωνίες με φόβο, με ανασφάλεια, με παραπλάνηση, με επιτήρηση, με βία, πολλή βία. Τι από αυτά δεν υπάρχει σε τούτες τις μαύρες (ή μάλλον τις καφέ…) μέρες της λάσπης, της αμετροέπειας και της παραπληροφόρησης.

Σε ανάρτησή μου στο φατσοβιβλίο κατηγορώ τον Άρχοντα και την Αντιπεριφερειάρχη για εγκληματική αμέλεια και παράβαση καθήκοντος, και τα δύο αδικήματα ποινικά. Εσείς ξέρετε, βέβαια, πόσες «εισαγγελικές παραγγελίες» έχουν παραγγελθεί προς διερεύνησιν συμβάντων και καταστάσεων από υποκλοπές και έγκλημα στα Τέμπη ξεκινώντας, από πυρκαγιές γενικώς και εκρήξεις βομβών ειδικώς περνώντας, και στον Ντάνιελ προσωρινώς καταλήγοντας – για τον Ελίας δεν φαίνεται να υφίσταται λόγος ερεύνης (!!), αν και οι ως άνω δύο αρμόδιοι κρατικοί παράγοντες αδιαφόρησαν πλήρως και  επιδεικτικώς για τον καθαρισμό των υπευθύνων για τις καταστροφές χειμάρρων.

Οι εικόνες, συμπολίτες, είναι αψευδείς μάρτυρες, ζούμε, λένε αυτοί που ξέρουνε, στην εποχή των εικόνων. Κάποιοι θεωρούν ότι μέσω της εικόνας μπορούν να χαλιναγωγούν τα πλήθη και αυτό, ως ένα βαθμό, είναι αληθινό. Όμως η εικόνα αποτυπώνει την πραγματικότητα, δεν την διαμορφώνει. Κι όταν ένας ανεγκέφαλος στέκεται μπροστά σε ένα αφρισμένο ποτάμι και δηλώνει με την γνωστή αυταρέσκεια «μην ανησυχείτε, όλα είναι υπό έλεγχο», η εικόνα αυτοστιγμί τον διαψεύδει και δέκα λεπτά αργότερα το ποτάμι κατακλύζει τα πάντα «υπό έλεγχο» – ποιος ελέγχει, επιτέλους χριστιανοί, τον ανεγκέφαλο νάρκισσο της εικόνας;

Δεν είναι ένα, δεν είναι δύο, δεν είναι τρία, είναι δεκάδες τα βιντεάκια, άρα οι εικόνες, που αποτυπώνουν ξεκάθαρα την δυστοπία, που οι Άρχοντες θεωρούν έργο περίλαμπρο και «παντελονάτο». Και βεβαίως, «μπροστά πηγαίνει ο αρχηγός και πίσω του οι σκύλοι», όπως λέει το μνημειώδες «Τούμπου-Τούμπου Ζα» του Γιάννη Μαρκόπουλου από το 1975, με πρώτο εκτελεστή τον αείμνηστο Παύλο Σιδηρόπουλο. Όπου «σκύλοι» ένα ολόκληρο Κυβερνών Κόμμα του σαραντατακατό, που εναγωνίως και τουφεκώντας αριστερά και δεξιά και ό,τι να ‘ναι αγωνίζεται να διασώσει τους αρεστούς του και τους εκπροσώπους του.

Αν αυτό δεν είναι δυστοπία, ας μου πει κάποιος τι είναι.

Όμως ευτυχώς υπάρχει τρόπος, Συμπολίτες Βολιώτες, να βάλουμε ένα τέλος σ’ αυτό το μαύρο θέατρο του παραλόγου, που καταστρέφει όχι μόνο τις υποδομές αλλά και την ψυχική υγεία του Βόλου μας, της Όμορφης Πόλης μας. Στα κυκλο-φ-οριακά της προηγούμενης εβδομάδας καταγράψαμε με προσοχή όλα τα «πραγματικά» έργα που έδωσαν την σημερινή μορφή και λειτουργία σ’ αυτή την πόλη, σε αντιδιαστολή προς την πρόσφατη 9χρονη ανυπαρξία. Πιστεύω ότι πειστήκατε, τα γεγονότα είναι αναμφισβήτητα. Πιστεύω επίσης ότι μια καινούργια Δημοτική Αρχή μπορεί να ξαναβάλει τον δικό μας Βόλο σε τροχιά ανάπτυξης, χωρίς LNG, χωρίς καύση σκουπιδιών, χωρίς τραμπούκους και προστάτες, χωρίς χουλιγκάνικο «τουρισμό», χωρίς θεάματα άνευ άρτου, με υγεία, πολιτισμό, αθλητισμό, προστασία και ευημερία των δημοτών, με έργα προς όφελος του περιβάλλοντος.

Εγώ έχω εδώ και καιρό αποφασίσει. Θα ψηφίσω «Συμμαχία για τον Βόλο» με Υποψήφιο Δήμαρχο τον έγκριτο δικηγόρο Νίκο Παπαπέτρο και Υποψήφιους/-ες Δημοτικούς Συμβούλους την αφρόκρεμα της Βολιώτικης Κοινωνίας.

Ραντεβού την Κυριακή το βράδυ για τον εορτασμό της νίκης! Γεια σας.

Η επεξεργασμένη φωτογραφία οφείλεται στον Καθηγητή Κώστα Μανωλίδη.

(δημοσιεύτηκε στην καθημερινή βολιώτικη εφημερίδα "Μαγνησία" (στην 2η σελίδα!) την Τετάρτη 04.10.2023, αρ.φύλλου 4019)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου