Τετάρτη 8 Απριλίου 2020

κυκλο-φ-κορωνοϊκα 1008, 8 Απριλίου 2020

...πάλι με μήνες με καιρούς, πάλι δικιά μας θα 'ναι

Καλημέρα έγκλειστοι συμπολίτες. Συσσωρεύουμε μέρες πλέον, ανάμεσα στα ντουβάρια μας. Είναι κι αυτός ο καταθλιπτικός καιρός, βροχές και καταιγίδες μέσα στον ξανθό Απρίλη (Έστησ’ ο έρωτας χορό με τον ξανθόν Απρίλη, κι η φύσις ηύρε την καλή και τη γλυκιά της ώρα, έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός στον «Πειρασμό»). Βεβαίως υπάρχει και η παροιμία «Αν κάνει ο Απρίλης δυο νερά κι ο Μάης άλλο ένα, χαρά στονε τον γεωργό που ‘χει πολλά σπαρμένα», αλλά εδώ ταιριάζει και η άλλη παροιμία όπου είπανε στον λωλό να … κι έκατσε και …, δυο νερά είπαμε, όχι να πνίξεις τη Σκιάθο και να στρώσεις χιόνι στα βουνά κύριε Απρίλη.
Κλειστή και η παραλία του Βόλου, μετά από αυτή της Θεσσαλονίκης. Απείθαρχοι και οι Βολιώτες, κακά παιδιά, άσε που πρέπει να κατέχουμε μία ακόμη πανελλήνια ιδιαιτερότητα καθώς είμαστε μια πόλη με δήμαρχο σε καραντίνα. Απείθαρχοι και όλοι οι πολίτες, που με την ψυχή στο στόμα τρέχουν στα τέλη κάθε μήνα στις Τράπεζες να πληρώσουν τα πάντα, να πληρώσουν ακόμη και για να μην τους πάρουν το σπίτι. Βγήκε στο γυαλί μια μεγαλοπρεπής κυρία γενική γραμματεύς της ένωσης ελληνικών τραπεζών, Χαρά Απαλαγάκη για να μην ξεχνάμε, και τους έλουσε πατόκορφα ως ανίδεους, άχρηστους και επικίνδυνους, που πήγαν και στάθηκαν στις ουρές – είπε και το υπέροχο «…ουρές που αδικούν το υψηλό τεχνολογικό και ψηφιακό επίπεδο που διαθέτει η χώρα…». Δεν απάντησε στο πολύ απλό ερώτημα γιατί οι Άγιες Τράπεζες δεν παρατείνουν αυτομάτως όλες τις προθεσμίες πληρωμών μέχρι τη λήξη του συναγερμού. Δεν απάντησε επίσης στο ακόμη πιο απλό ερώτημα γιατί δεν εξαφανίζουν τις τεράστιες προμήθειες στις διατραπεζικές συναλλαγές – επαναλάμβανε μόνο μονότονα «…έχουν την κάρτα τους…» και κούναγε το δάχτυλο. Δεν ήξερε σε ποιους απευθυνόταν φαίνεται, ίσως και να μην της το είχαν πει, αυτή σ’ ένα γραφείο γκόλντεν γκερλ ζει, πού να ξέρει τι γίνεται στις ουρές. Μάλλον σε άλλη χώρα αναφερόταν. Κι όμως, να δείτε που στο τέλος από το Κράτος αυτής της χώρας θα ζητήσει κι αυτή «στήριξη»!
Το έχω ξαναγράψει φίλοι, δεν μας χρειάζεται αυτός ο διχασμός σε τούτη τη δύσκολη εποχή. Τα πράγματα φαίνεται ότι είναι υπό έλεγχο στη χώρα μας και καλά κάνουν οι υπεύθυνοι. Αλλά δεν χρειάζεται να δημιουργούμε εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν και να χωριζόμαστε σε «καλούς» (μέσα στους οποίους είμαι πάντα εγώ) και «κακούς» (που είναι όλοι οι άλλοι).
«Στήριξη» έγραψα και άστραψε εντός μου το «επίδομα κατάρτισης» για τους Μηχανικούς και άλλους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό θα ανέρχεται σε 600 € και θα μοιραστεί από τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης ή τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης αφού γίνει μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή μια θεωρητική κατάρτιση σε κάποια ψηφιακά αντικείμενα του τύπου «σε δουλειά να βρισκόμαστε». Ως εδώ ίσως τα ξέρετε. Εκείνο που ίσως δεν ξέρετε είναι ότι για το συνολικό πρόγραμμα θα διατεθούν περίπου 193 εκατ. €. Οι ωφελούμενοι, αυτοί δηλαδή που θα πάρουν το επίδομα, μετρημένοι με ακρίβεια είναι, λέει, 180.342 άτομα. Μια απλή διαίρεση μας δίνει περ. 1070 € / άτομο. Αλλά το επίδομα ορίστηκε αρμοδίως στα 600 €. Πού πάνε τα υπόλοιπα 470 € / άτομο; Είναι προφανές αγαπητοί φίλοι: στα διάφορα Κέντρα, φανερά και κρυφά. Μπίζνα αγαπητοί μου, μπίζνα συνολικής αξίας περίπου 85 εκατ. €, λεφτά υπάρχουν, μια χαρά θα μοιραστούν…
Αλλά λεφτά για μόνιμες προσλήψεις στο «ηρωικό» Δημόσιο Εθνικό Σύστημα Υγείας δεν υπάρχουν. Τα συμπεράσματα δικά σας, εγώ δεν κάνω «αντιπολίτευση», την πραγματικότητα προσπαθώ να εξιχνιάσω (ή να ιχνηλατήσω, κατά την ορολογία των ημερών…).
Και η «Ενωμένη» Ευρώπη το βιολί της: συμβιβασμός αναζητείται, μεταξύ του δικτάτορα Όρμπαν, της σκληρής Μέρκελ, του ολίγου Μακρόν, του ψευτοτσαμπουκά Κόντε, του άβουλου Κυριάκου, του ανύπαρκτου Σάντσεθ, του ακροδεξιού Κουρτς, του αγνώστων λοιπών στοιχείων Πλένκοβιτς και των λοιπών συγγενών. Ο εκτός-εντός και επί τα αυτά Τζόνσον βρίσκεται διασωληνωμένος λόγω ανο(η)σίας. Τουτέστιν πιασ’ τ’ αυγο και κούρεφ’ το.
Απαγόρευση κίνησης λοιπόν στην παραλία μας. Παρά την αντίθετη γνώμη του Ιατρικού Συλλόγου. Μια φωτογραφία για να… θυμόμαστε και να μην χάνουμε το θάρρος μας. Κι αυτό θα περάσει, γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην 123χρονη (1898-2020καθημερινή βολιώτικη εφημερίδα "Θεσσαλία" την Τετάρτη 08.04.2020, αρ.φύλλου 37.088)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου