Παρασκευή 24 Μαρτίου 2017

Τετάρτη 22 Μαρτίου 2017

κυκλο-φ-οριακα 882 22 Μαρτίου 2017

η Άνοιξη έφτασε


Η Άνοιξη είναι εδώ φίλοι αναγνώστες! Ήρθε προχθές Δευτέρα 20 Μαρτίου, στις 12:29 ακριβώς, ώρα που εσήμανε την εαρινή ισημερία στο βόρειο ημισφαίριο της γης, στο οποίο, ως γνωστόν, ανήκει και η Ελλάδα. Αυτό το τελευταίο, το σε ποιο ημισφαίριο ανήκει η Ελλάδα δηλαδή, το έγραψαν όλες, πέρα ως πέρα, οι ενημερωτικές ιστοσελίδες του διαδικτύου (συνήθως αντιγράφουν η μία την άλλη…) προκειμένου να αποφευχθεί κάθε πιθανόν και συνάμα ολέθριον λάθος που θα μπορούσε να προέλθει από το να νομίζει κανείς ότι βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο! Μάλιστα αγαπητοί, τόσο μας φροντίζουν οι φίλοι του διαδικτύου, κι ας υποτίθεται ότι για να ασχολείται κανείς με αυτό το πολυεργαλείο πρέπει να έχει και ένα γνωστικό επίπεδο που να περιλαμβάνει και το ημισφαίριο στο οποίο ανέκαθεν (sic!) βρίσκεται η χώρα μας…

Η Άνοιξη είναι, λοιπόν, εδώ, στο λιβαδάκι με τις μαργαριτοπαπαρούνες, στα ανθισμένα δέντρα, στον γαλανό ουρανό, στην καρδιά μας μέσα. Πάμε να δούμε τι έχει το «μενού» για σήμερα.

Σήμερα έχει συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Βόλου με θέμα την μονοδρόμηση των οδών Ζάχου και Καραμπατζάκη. Μονοδρόμηση με προοπτική οι δύο παρόχθιοι δρόμοι του χειμάρρου Κραυσίδωνα να λειτουργήσουν ως «ζεύγος μονοδρόμων» και να συνδεθούν προς βορά με τον κόμβο της Περιφερειακής Οδού και προς νότο με την οδό Λαρίσης. Και αφού η Δημοτική Αρχή και οι επί του κυκλοφοριακού ειδήμονές της έκαναν λίγο πίσω στις αρχικές διακηρύξεις τους προκειμένου να χρυσωθεί, κάπως, το χαπάκι, και μίλησαν για ήπια κυκλοφορία και άλλα τινά, η στήλη αισθάνεται υποχρεωμένη να επισημάνει τα εξής:

1. Η «Γενική Μελέτη Μεταφορών και Κυκλοφορίας της πόλης του Βόλου» (ΓΜΜΚ) Άνυσμα Ε.Ε., 1995-1999, είναι η ΜΟΝΗ τεκμηριωμένη και αξιόπιστη ΣΥΝΟΛΙΚΗ Μελέτη για τα κυκλοφοριακά ζητήματα του Π.Σ.Βόλου.. Σε αυτή την Μελέτη, μετά από πολλές αναλυτικές μετρήσεις και έρευνες ώστε να αποτυπωθεί πλήρως η Υπάρχουσα Κατάσταση, οι προβλέψεις των κυκλοφοριακών ροών έγιναν με προγράμματα ηλεκτρονικού υπολογιστή. Το λεγόμενο «ζεύγος μονοδρόμων Ζάχου-Καραμπατζάκη» εξετάστηκε ως μία εναλλακτική λύση αλλά τελικά ΔΕΝ ΠΡΟΤΑΘΗΚΕ και ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ στο Κεφάλαιο 5. Προτεινόμενο Σχέδιο Μεταφορών, στην σελ 101ff, του τεύχους την Οριστικής Έκθεσης της ΓΜΚΚ, ΑΝΥΣΜΑ Ε.Ε., Ιούνιος 1999.

Κατόπιν αυτού, η διαρκής επίκληση αυτής της Μελέτης από τα στελέχη του Δήμου υποδηλώνει ή άγνοια του αντικειμένου ή εσκεμμένη πραπληροφόρηση των πολιτών.

2. Συναφούς αντίληψης είναι και η θριαμβολογία περί επίλυσης του «σοβαρότερου κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης», όπως διαβάσαμε σε έγγραφο προέδρου Τοπικού Συμβουλίου. Καμία μέτρηση κυκλοφοριακών μεγεθών δεν έχει καταδείξει ως αναγκαιότητα την διάνοιξη της οδού Καραμπατζάκη.

3. Η οδός Καραμπατζάκη είναι κατασκευασμένη και λειτουργεί ως Περιοχή Ήπιας Κυκλοφορίας (ΠΗΚ) από το Καλοκαίρι του 1994. Τα τρία "δόγματα" των Περιοχών Ήπιας Κυκλοφορίας είναι :

1.   λιγότερος κυκλοφοριακός φόρτος 
2.   όσο το δυνατόν πιο χαμηλή ταχύτητα 
3.   άριστη οπτική επαφή.

Ένα βασικό «εργαλείο» για την επίτευξη των παραπάνω στόχων είναι η διακοπή της διαμπερότητας των κινήσεων της κυκλοφορίας. Στις μέχρι τώρα προθέσεις του Δήμου, όπως τις διαβάζουμε, είναι να μετατραπούν σε «δρόμους ήπιας κυκλοφορίας» οι οδοί Καραμπατζάκη και Ζάχου, με πλάτος λωρίδας κυκλοφορίας τάδε, με «σπασίματα» στον δρόμο και στάθμευση οχημάτων έτσι κι έτσι. Το συνολικό μήκος καθενός από αυτούς τους δύο μονοδρόμους θα είναι 2,5 km. Τέτοια ωραία, που ή υποδηλώνουν επίσης άγνοια του αντικειμένου ή προσπαθούν, απλώς, να ρίξουν «στάχτη στα μάτια».

4. Σε κάθε περίπτωση, και εφ’ όσον η πρόθεση της Δημοτικής Αρχής είναι πράγματι να μετατραπεί και η οδός Ζάχου σε Οδό Ήπιας Κυκλοφορίας, αυτό θα είναι μία θετική εξέλιξη, διότι θα αναβαθμίσει ουσιαστικά την ποιότητα ζωής των παρόδιων κατοίκων. Αξίζει εδώ να θυμίσουμε ότι στις αρχικές μας προθέσεις για την διαμόρφωση του χειμάρρου και των παρόχθιων δρόμων, το καλοκαίρι του 1990, μετά την αποτροπή της επικάλυψης του Κραυσίδωνα, ήταν οπωσδήποτε και η διαμόρφωση της οδού Ζάχου σε Περιοχή Ήπιας Κυκλοφορίας. Κάτι που αρνήθηκε να υλοποιήσει η τότε Δημοτική Αρχή του τότε Δήμου Βόλου.

5. Τέλος (για την ώρα…), για την σύνδεση των δύο οδών με τον κόμβο του Περιφερειακού «…απαιτείται η υλοποίηση απλών τεχνικών έργων», γράφεται στην σχετική εισήγηση. Πρόκειται, φυσικά, για την λοξή γέφυρα που έχει μείνει ημιτελής στην άκρη της οδού Ζάχου. Όπου απαιτούνται, φυσικά, κάτι πολύ περισσότερα από «απλά τεχνικά έργα».

Αχ, βάσανα που ‘χει η Αγάπη, συμπολίτες. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 22.03.2017)

Θtv_34 διαδικτυακά κυκλο-φ-οριακα 15 Μαρτίου 2017

εκπομπή 34η,
κατασκευές στον χείμαρρο Άναυρο
και άλλα

 

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

κυκλο-φ-οριακα 881 15 Μαρτίου 2017

το πλέγμα των δρόμων στην περιοχή του Βελεστίνου


Καλημέρα καλοί μου συμπολίτες. Είπε να αγριέψει ο Μάρτης, είπε να ψιλοχιονίσει στο Βουνό, φούσκωσαν οι χείμαρροι με το τσίρι-τσίρι της βροχής, θύμισε χειμώνα. Γαλάτεια, λέει, το όνομα της κακοκαιρίας, ποιος τα δίνει αυτά τα ονόματα δεν έχω καταλάβει.
Ύστερα βγήκε πάλι ο ήλιος και την Κυριακή το μεσημέρι είπα να πιω έναν καφέ κοντά στον Ραδιοφωνικό Σταθμό, πλην όμως χλαλοή μεγάλη κρατούσε, σκύλων πολλών γαυγίσματα. Κι όταν λέμε πολλών, εννοούμε πολλών, άνω των 50. Δευτέρα πρωί η καλή μας εφημερίδα μας ενημέρωσε ότι πραγματοποιήθηκε ο πρώτος dog walk στην παραλία, τουτέστιν σκυλοπερίπατος, αλλά, σε ρωτάω, είναι τώρα λέξη αυτή να την λες; ενώ ντογκ γουόκ, όπως να το κάνεις, ακούγεται αλλιώς, αδερφέ! Αυτά, για την ιστορία των λέξεων. Όμως η πρωτοβουλία της Φιλοζωικής Ομάδας Βόλου ήταν καλή, η ανταπόκριση των σκύλων (και των αφεντικών τους βεβαίως-βεβαίως) μεγάλη και η πρωτοτυπία της «αδεσποτόπιτας» ενδιαφέρουσα. Και εις άλλα με υγείαν και με όσο γίνεται λιγότερα αδέσποτα ζώα.
Προσωρινή ηρεμία επικρατεί στο μέτωπο της οδού Καραμπατζάκη, όπου αφ’ ενός μετά τις αντιδράσεις ο Δήμος ανακοίνωσε (εκ των υστέρων) ότι θα παρουσιάσει εν καιρώ πλήρη μελέτη και αφ’ ετέρου όσοι βιάστηκαν να πανηγυρίσουν την επί του θέματος ομοφωνία του τεχνικού κόσμου ηπατήθησαν σφόδρα. Τώρα αναμένουμε τις εξελίξεις και στο μεταξύ έχει ανακύψει ζήτημα σοβαρό με την δυνατότητα καύσης μεγάλων ποσοτήτων RDF από την βιομηχανία τσιμέντου ΑΓΕΤ Ηρακλής.

Θtv_33 διαδικτυακά κυκλο-φ-οριακα 8 Μαρτίου 2017

εκπομπή 33η,
οδός Καραμπατζάκη,
παρελθόν, παρόν και μέλλον

 

Πέμπτη 9 Μαρτίου 2017

κυκλο-φ-οριακα 880 8 Μαρτίου 2017

οδός Καραμπατζάκη


«…Από τη γυναίκα ούτε ένα καλό δεν είδα,
μα πίστεψέ με, είν’ η μόνη μου ελπίδα…»
Με αυτούς τους στίχους ο Μανώλης Ρασούλης συμπύκνωσε μια ολόκληρη κοσμοθεωρία και μαζί με τον Νίκο Ξυδάκη δημιούργησαν το 1979 το άσμα «Από τη γυναίκα για τη γυναίκα», που περιλαμβάνεται στον δίσκο «Τα δήθεν». Αυτή, λοιπόν, η μόνη μας ελπίδα, έχει σήμερα την τιμητική της κι εγώ αναπολώ τα κόκκινα τριαντάφυλλα που μας μοίραζαν οι συμφοιτήτριες κάθε τέτοια μέρα τότε, στα τέλη της δεκαετίας του ’70, στις αρχές της καθιέρωσης της Ημέρας της Γυναίκας.
Ας είμαστε καλά να τα θυμόμαστε εκείνα τα όμορφα χρόνια.
Σε τούτη την πόλη, πάλι, δεν θέλουμε να θυμόμαστε. Στην πραγματικότητα δεν θέλουμε να έχουμε ούτε Ιστορία, ούτε ποιότητα ζωής, ούτε βιώσιμη κινητικότητα κι άλλες τέτοιες «χαζομάρες».

Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

Η πόλη διαγράφει την Ιστορία της - οδός Καραμπατζάκη

Η διαγραφή της Ιστορίας είναι τακτική όλων των φασιστικών και ευρύτερα απολυταρχικών καθεστώτων. Είναι αναγκαιότητα για όσους δεν έχουν τίποτε να πουν για το παρόν και, πολύ περισσότερο, για το μέλλον, να καταστρέφουν το παρελθόν, κατεβάζοντας, έτσι, τα πάντα στο δικό τους επίπεδο.
 

Η πόλη διαγράφει την Ιστορία της.
 

Και συνηγορούν σ’ αυτό οι επιλήσμονες, οι αδιάφοροι και οι δήθεν.
 

Η Ιστορία της Ήπιας Κυκλοφορίας στην παρόχθια του Κραυσίδωνα οδό Καραμπατζάκη ανάγεται στις αρχές της δεκαετίας το ’90 και συναρτάται άμεσα με τον επιτυχημένο αγώνα αυτής της ίδιας πόλης ενάντια στην επικάλυψη του χειμάρρου και την μετατροπή του σε οδική αρτηρία.
 


Η Ήπια Κυκλοφορία στην οδό Καραμπατζάκη δεν έχει ΚΑΜΙΑ αρνητική επίπτωση στην γενικότερη κυκλοφορία στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Βόλου.
 

Η Ήπια Κυκλοφορία στην οδό Καραμπατζάκη υπάρχει για να δηλώνει ότι
ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΖΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ, ΟΧΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ.


(μια ανάρτηση στο φατσοβιβλίο, στις 2 Μαρτίου 2017, ώρα 11:05)



Πέμπτη 2 Μαρτίου 2017

Θtv_32 διαδικτυακά κυκλο-φ-οριακα 1 Μαρτίου 2017

εκπομπή 32η,
το δυστύχημα στο Ύπατο
αποφάσεις για κατάργηση
της ήπιας κυκλοφορίας στην οδό Καραμπατζάκη


Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

κυκλο-φ-οριακα 879 1 Μαρτίου 2017



Καλόν μήνα συμπολίτες και συμπολίτισσες. Μην ξεχάσετε να βάλετε «Μάρτη» στο χέρι, αλλιώς μπορεί να σας κάψει ο ήλιος.

Βεβαίως, πριν προλάβει να σας κάψει ο ήλιος μπορεί και να σας έρθει «με τις πάντες» καμιά Πόρσε 911 (γερμανιστί Porsche, το «σ» παχύ-παχύ) στο κεφάλι. Κι αμέσως μετά, πριν προλάβουν καλά-καλά να σβήσουν οι φωτιές της σύγκρουσης, μπορεί να βγει ο κάθε άσχετος και να εκφέρει βαρύνουσαν γνώμην επί του γεγονότος, είτε στα θολά νερά της τηλεθέασης, είτε στα ακόμη θολότερα του διαδικτύου.

Προφανώς αναφερόμαστε στο νέο τρομερό τροχαίο δυστύχημα στο 83,7 km του ΠΑΘΕ, κοντά στο Ύπατο της Θήβας, εκεί, στο parking με WC που υπάρχει στην μεγαλύτερη ευθεία των ελληνικών αυτοκινητοδρόμων, πηγαίνοντας από Αθήνα προς Λαμία. Πρωτοφανές και στατιστικά πρωτότυπο, ένα ακόμη αναπάντεχο ραντεβού με τον άρχοντα του κάτω κόσμου, το οποίο, κατά την ταπεινή μας γνώμη, όσο και αν αναλυθεί θα μείνει στην ιστορία ως μία ακόμη επιβεβαίωση της μικρότητας του ανθρώπου μπροστά στις φυσικές δυνάμεις. Κι εγώ θέλω να αναλυθεί αυτό το δυστύχημα, να αναλυθεί από σοβαρούς ανθρώπους, εμπειρογνώμονες με γνώσεις και κύρος, που δεν θα επηρεαστούν από το όνομα του οδηγού ή τον τύπο του αυτοκινήτου ή τα λεφτά των ενδεχομένων αποζημιώσεων – που θα είναι πολλά, πάρα πολλά, γι’ αυτό να είστε βέβαιοι, το αυτό συμβαίνει ήδη και με την περίπτωση Παντελίδη…

Αλλά δεν είναι δυνατόν, συν-Έλληνες, με το που είδε ο άλλος ένα βιντεάκι 43 δευτερολέπτων να έχει «άποψη». Δεν είναι δυνατόν. Κατ’ αρχήν για μένα είναι περίεργο και ελέγξιμο το πού και πώς βρέθηκε αυτό το βιντεάκι να κάνει σουλάτσο σ’ όλα τα μέσα ενημέρωσης. Το δυστύχημα έγινε στις 26.02.2017 λίγο πριν τις 4 το απόγευμα και καταγράφηκε από κάμερα ασφαλείας του ΠΑΘΕ (κάτι μπλε μπάλες είναι αυτές οι κάμερες, αναρτημένες σε κάτι πολύ ψηλές τσιμεντένιες κολόνες, ψηλότερες από τα φωτιστικά σώματα του δρόμου, άμα δώσετε λίγη προσοχή θα εντοπίσετε πού βρίσκονται). Ποιος ελέγχει αυτές τις κάμερες; Ποιος κατέχει αυτό το υλικό; Εγώ ξέρω ότι υπεύθυνη γι’ αυτές τις κάμερες είναι η Τροχαία Αυτοκινητοδρόμων, κατά τμήματα ευθύνης. Πώς «διαρρέει» ένα τέτοιο βιντεάκι και βρίσκεται από τις 7 το απόγευμα της ίδιας μέρας, ήτοι μόλις τρεις ώρες μετά, στον αέρα και στη διάθεση παντός «ενδιαφερομένου»; Δεν πρέπει κι αυτό να το ψάξει κάποιος;