Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου 2014

κυκλο-φ-οριακα 780 10.09.2014

στάση και εικονοστάσια στην Π.Ε.Ο. Βόλου-Λάρισας


Θέμα των ημερών το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Πριν από μερικούς μήνες το έλεγαν «κοινωνικό μέρισμα» εκ του τεραστίου πλεονάσματος των προϋπολογισμών του Κράτους. Μετά το «μέρισμα» ήρθε ο ΕΝΦΙΑ για να ξαναμαζέψει το χρήμα που ξοδεύτηκε για την εκλογική διάσωση ΝΔ και ΠαΣοΚ στις εκλογές του παρελθόντος Μαΐου, Ευρωβουλή, Περιφέρειες, Δήμοι. Αυτό που πάει να μοιραστεί τώρα, και μάλιστα από λεφτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποσκοπεί πάλι στη διάσωση των κυβερνητικών εταίρων στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Εμείς πιστεύουμε ότι τέτοια και μόνο τέτοια θέματα συζητήθηκαν στο Παρίσι, τρόποι παραμονής στην εξουσία, στην ουσία τρόποι «επίσημης» εξαγοράς ψήφων. Κάτι στο φόρο στο πετρέλαιο (που άκουσα ο ίδιος τον Πρωθυπουργό να λέει πως το μέτρο δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, τι να αποδώσει όταν το λαθρεμπόριο εξακολουθεί να ανθεί;) κάτι με τούτο το επίδομα-ασπιρίνη, κάτι δήθεν διορθωτικά στο χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, αυτά συζητήθηκαν και έτερον ουδέν.
Κατά τα άλλα, ό,τι χρήμα κινείται σήμερα στην Ελλάδα είναι ΕΣΠΑ. ΕΣΠΑ ακούς σε κάθε μέρος, αχ! τι όνομα γλυκό… Απ’ αυτό περιμένουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες, απ’ αυτό οι γονείς των νηπίων, απ’ αυτό η εκπαίδευση που, αξιολογημένη πλέον (!), ξεκινάει αύριο τον ανήφορό της.
Και η ανάπτυξη; πού είναι η ανάπτυξη; Ποιος συζητάει για ανάπτυξη, ποιες ευρωπαϊκές εταιρείες ήρθαν να επενδύσουν για να βοηθήσουν τη χειμαζόμενη ελληνική οικονομία; Οι μόνοι που έσπευσαν ήταν αυτοί που πήραν τον ΟΠΑΠ, κάποιοι Τσέχοι, λέει, μαζί με τον κ. Μελισσανίδη, αυτοί που, μέσω του χοντρού τζόγου, απομυζούν τα λεφτά του φτωχού λαού – είναι αυτό ανάπτυξη; Ή μήπως είναι ανάπτυξη αυτές οι αποικιακές συμβάσεις της κινεζικής COSCO με τον Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς;

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

κυκλο-φ-οριακα 779 03.09.2014

το σύστημα οδών και κόμβων στην περιοχή Βελεστίνου


Η επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843, το στρατιωτικό και πολιτικό κίνημα εναντίον της απολυταρχίας του Όθωνα, με επικεφαλής τον πολιτικό Ανδρέα Μεταξά, τον «λαϊκό» Μακρυγιάννη και, κυρίως, τον συνταγματάρχη Δημήτρη Καλλέργη, είχε ως αποτέλεσμα να εκλεγεί τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του ίδιου έτους συντακτική εθνική συνέλευση, από την οποία προέκυψε το πρώτο Ελληνικό Σύνταγμα. Η απόλυτη μοναρχία εξελίχτηκε σε συνταγματική μοναρχία.

Τη συμβολική αυτή ημέρα διάλεξε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974, 131 χρόνια μετά, όταν η Ελλάδα έβγαινε από το σκοτάδι της εφτάχρονης χούντας των συνταγματαρχών, για να ανακοινώσει την ίδρυση του ΠαΣοΚ, του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος. Λίγο μετά, στο δημοψήφισμα της 8ης Δεκεμβρίου 1974, ο ελληνικός λαός, σε ποσοστό 69,2%, αποφάσισε πως δεν χρειάζεται, πλέον, βασιλιάδες.

Σαράντα χρόνια μετά, το τότε τρίπτυχο αρχών «εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, κοινωνική δικαιοσύνη» έχει πάει περίπατο εις Παρισίους προκειμένου να «διαπραγματευτεί», και ό,τι έχει απομείνει ενταύθα αλληλοτρώγεται για την κληρονομιά. Βασιλιάδες τώρα έχουμε ξανά, τις Τράπεζες.

Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο ανέλαβαν και οι καινούργιες καλλικρατικές Δημοτικές Αρχές, για πρώτη φορά στην Ελλάδα με 5ετή θητεία. Θα το ζήσουμε κι αυτό. Βεβαίως και στην πόλη μας που, ούτως ή άλλως, όπως έχουμε πολλάκις ξαναπεί, κάποιες «ιδιαιτερότητες» τις έχει. Η πρόβλεψη της στήλης είναι ότι τον χειμώνα που μας έρχεται θα έχουμε πολλά να λέμε, στα καφενεία και στα μέσα ενημέρωσης.