Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

κυκλο-φ-οριακα 901 27 Σεπτεμβρίου 2017

οδός 28ης Οκτωβρίου, στον Βόλο


Και πάλι καλημέρα, αγαπητοί μου συμπολίτες! Συνεχίζουμε ακάθεκτοι το εθελοντικό μας έργο για την καταγραφή και τον σχολιασμό της δύσκολης παγκόσμιας, ελληνικής άμα δε και βολιώτικης πραγματικότητας.
Μιας πραγματικότητας, που κάθε μέρα γίνεται όλο και πιο περίπλοκη. Μετά τις εκλογές της Κυριακής 24 Σεπτεμβρίου 2017 έφτασε ο καιρός να ξαναμπούν στην γερμανική βουλή οι ναζιστές, ύστερα από τις εκλογές στις 6 Νοεμβρίου 1932, που ανέδειξαν το «Εθνικοσοσιαλιστικό Κόμμα των Εργατών» (αυτό ήταν το πλήρες όνομα του κόμματος) του Αδόλφου Χίτλερ σε πρώτη δύναμη στο Ράιχσταγκ (Reichstag). Ωραία και καλά, κοινοβουλευτικά, με αψεγάδιαστες δημοκρατικές διαδικασίες, οι απόγονοι των «ιδρυτών» εξαπλώνονται σε ολόκληρο τον κόσμο – κι ο Trump κάτι παρόμοιο είναι – σε μια καινούργια διεθνή συνομωσία εθνικοσοσιαλιστών (εθνικολαϊκιστές τους ονομάζουν κάποιοι τώρα, κατά την γνώμη μας τελείως λανθασμένα και αποπροσανατολιστικά, είναι άλλο πράγμα ο λαϊκισμός), που κανείς δεν ξέρει πού και πώς θα καταλήξει. Τότε, όταν θα καταλήξει, όσοι σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη χαριεντίζονται με αυτές τις ιδέες και αυτές τις συμπεριφορές είναι αμφίβολο αν θα προλάβουν, καν, να χτυπήσουν το κεφάλι τους στον τοίχο…
Οπωσδήποτε και στην Ελλάδα, είναι βέβαιο ότι είμαστε μέσα σ’ αυτή την συνομωσία. Στην Ελλάδα των μνημονίων, της υπερφορολόγησης και της ανάπτυξης που συνεχίζει να έρχεται, ευδοκιμούν κι αυτά και όλα τα υπόλοιπα λουλούδια, εδώ μέχρι φιλορωσικό κόμμα έχουμε, μάλιστα, φιλορωσικό κόμμα, με αρχηγό τηλεοπτικό αστέρα και εκπρόσωπο στον Βόλο. Τέτοια κόμματα είχε η Ελλάδα καθώς συγκροτούνταν το Κράτος αμέσως μετά την επανάσταση του 1821, και συγκεκριμένα: το Ρωσικό κόμμα, με αρχηγό τον Ανδρέα Μεταξά, το Γαλλικό κόμμα με τον Ιωάννη Κωλέττη και το Αγγλικό κόμμα με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο. Τέτοια ωραία. Το Ρωσικό κόμμα κυβέρνησε το 1832 και από 3 Σεπτεμβρίου 1843 μέχρι 16 Φεβρουαρίου 1844 και ηττήθηκε στις εκλογές του 1844 από το Γαλλικό κόμμα του Κωλέττη (ταύτα λέγει εν συντομία – υπογεγραμμένη στο «α», παρακαλώ, καθότι πτώσις δοτική – η διαδικτυακή βικιπαίδεια). Έκτοτε δεν ματαξαναφάνηκαν τέτοια φρούτα στην ελληνική πολιτική σκηνή μέχρι πρόσφατα. Το ζούμε κι αυτό, μαζί και με το άλλο «φαινόμενο» του φυγόδικου τρισεκατομμυριομολογιούχου της Τράπεζας της Ανατολής.


Τώρα στην Γερμανία ομιλούν περί του υπό την κυρία Μέρκελ «συνασπισμού της Τζαμάικα», ήτοι των χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) με το μαύρο χρώμα, των ελευθέρων δημοκρατών (FDP, το κόμμα του Hans-Dietrich Genscher) με το κίτρινο και των πρασίνων (DIE GRÜNEN). Αυτά τα τρία χρώματα, μαύρο-κίτρινο-πράσινο έχει η σημαία της Τζαμάικα («ταξίδια μακρινά, ως τη Τζαμάικα…», που λέει το τραγούδι του Μάνου Λοΐζου), κάποιος έξυπνος ανακάλυψε την σύμπτωση κι έτσι προέκυψε αιφνιδίως η Τζαμάικα της Καραϊβικής στις τηλεοράσεις μας.
Στον Βόλο έχουμε συνηθίσει να ζούμε με πρωτόγνωρα φαινόμενα, ξυπνάμε κάθε πρωί έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε το καινούργιο – είναι αυτό που λένε ότι κάθε καινούργια μέρα είναι η πρώτη στην καινούργια ζωή μας.

Τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένου και του καλοκαιριού, όλο και πιο σπάνια κατεβαίνουμε στο εμπορικό κέντρο, διάφορες καταστάσεις και απασχολήσεις, αλλά και η εν γένει στάση ζωής μας απέναντι στην έννοια «καφενείο», μας οδηγούν σε άλλα σημεία της πόλης. Αλλά κάθε φορά που κατεβαίνουμε «ανακαλύπτουμε» νέες συνθήκες: νέα εμπορικά μαγαζιά σε παλιά σημεία, ενοικιαστήρια σε άλλα, νέες καφετέριες παντού (κι όταν λέμε παντού εννοούμε παντού…), νέες κυκλοφοριακές εικόνες. Γράψαμε για τις βαμμένες σκούρο μπλε θέσεις για τα οχήματα των ΑΜεΑ, προχθές είδαμε ένα καινούργιο πορτοκαλί χρωματάκι σε τρεις θέσεις στάθμευσης στην οδό 28ης Οκτωβρίου και μια πινακίδα που γράφει «Ρ 3 θέσεις κρατικά υπηρεσιακά οχήματα». Κρατικά υπηρεσιακά είναι τα οχήματα της Περιφερειακής Ενότητας γενικά, του Δασαρχείου, της Αρχαιολογίας, του Χημείου, της Επιθεώρησης Εργασίας, τέτοια. Ποια ανάγκη υπάρχει να σταθμεύουν αυτά τα οχήματα στην οδό 28ης Οκτωβρίου, στην γωνία με την πεζοδρομημένη με μπάρα οδό Κουμουνδούρου (ένα από τα πρώτα «έργα» της παρούσας Δημοτικής Αρχής…), ήτοι στο κέντρο του κέντρου του Βόλου, στο από κάποιους αποκαλούμενο «Βολονάκι»; Ερωτώ. Και βέβαια δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας και οι συναφείς Νόμοι επιτρέπουν την δέσμευση θέσεων στάθμευσης παρά το κράσπεδο οπουδήποτε στο οδικό δίκτυο των πόλεων για κρατικά υπηρεσιακά οχήματα. Τουτέστιν αυθαίρετη τη βλέπω αυτή την ζωγραφική επί της ασφάλτου και την σχετική πινακίδα, κι ας «καλύπτεται» από απόφαση του Συμβουλίου.
Και βέβαια, επειδή όλοι σ’ αυτή την πόλη είμαστε έξυπνα παιδιά, το κόκκινο αυτοκινητάκι που ήταν παρκαρισμένο ακριβώς στο σημείο δεν ήταν καθόλου κρατικό. Ακριβή στοιχεία-προσωπικά δεδομένα, αριθμός πινακίδας του οχήματος και ώρα λήψης της παρακείμενης φωτογραφίας υπάρχουν στο αρχείο μας.

Ευτυχείτε, γεια σας και χαρά σας!
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη Θεσσαλία την Πέμπτη 28.09.2017, επειδή την προηγούμενη Τρίτη υπήρχε απεργία των δημοσιογράφων και δεν εκδόθηκαν εφημερίδες την Τετάρτη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου