Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

κυκλο-φ-οριακα 892 14 Ιουνίου 2017

ο Βόλος τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη


Πήγε στα μισά και ο Ιούνιος, να δείτε που θα φύγει και τούτος ο χρόνος, συμπολίτες! Ολοκληρώνονται οσονούπω και οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις (σφαγή στα Μαθηματικά καταγγέλλουν οι εξεταζόμενοι), ισχυρός σεισμός ανάμεσα Χίο και Λέσβο (αυτό μας έλειπε τώρα) αβεβαιότητα για το θέμα του δημόσιου ελληνικού χρέους, θρίαμβος του κυρίου (επί) Μακρόν στο 50% του γαλλικού λαού (οι υπόλοιποι πιθανώς θα αναρωτήθηκαν πάλι εκείνο το ιστορικό pourquoi? (πουρκουά;-γιατί;, εξ ου και «πουρκουάδες» οι Γάλλοι, που το 1940 έθεταν αυτό το ερώτημα «γιατί να πολεμήσουμε», κάτι που οδήγησε στην δοσίλογη κυβέρνηση του Βισύ, υπό τον στρατάρχη Πεταίν…), πήρε το πρωτάθλημα στο μπάσκετ ο Παναθηναϊκός εν μέσω καπνογόνων κροτίδων κι εδώ στην πόλη μας το θέμα συζήτησης στα καφενεία και τα λοιπά στέκια είναι η…καινούργια ποδοσφαιρική ομάδα. Άλλο πράγμα δεν έχουμε να ασχολούμαστε, «όλος ο κόσμος προσκυνάει σώβρακα και φανέλες», που λέει κι ο Τζίμης Πανούσης στο περίφημα άσμα του «Κάγκελα παντού».

Βεβαίως ένα άλλο κομμάτι της κοινωνίας μας προσπαθεί να κατανοήσει αυτόν τον κόσμο τον μικρό, τον μέγα, τον κόσμο του μεγάλου ελληνικού ποιητικού και μουσικού σύμπαντος, και να δημιουργήσει συνθήκες ταυτόχρονα ευφροσύνης και παιδείας πραγματικής. Συναυλία-αφιέρωμα στον μεγάλο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη, Παρασκευή 23 Ιουνίου 2017, στο ανοιχτό Δημοτικό Θέατρο Βόλου «Μελίνα Μερκούρη», ώρα 9:30 μμ., σε συνδιοργάνωση με την Διεύθυνση Πολιτισμού του ΔΟΕΠΑΠ-ΔΗΠΕΘΕ του Δήμου Βόλου και με ενιαία φιλική τιμή εισόδου 7 €. Η Χορωδία Εκπαιδευτικών Ν.Μαγνησίας και η Βολιώτικη Χορωδία, που συμπληρώνει φέτος 80 χρόνια συνεχούς παρουσίας στην πόλη μας, ο Νίκος Παρθένης και η Γιώτα Τσιρώνη στο τραγούδι, η Κασσιανή Αμυγδαλίτση στα πλήκτρα & στην διεύθυνση της ορχήστρας, ο Γιάννης Πολίτης και ο Δημήτρης Τρουμπουζάς στα δύο μπουζούκια, ο Άγγελος Τσιριγωτάκης στα κρουστά, η Νάνσυ Χατζή στο κοντραμπάσο και το Παιδικό Τμήμα της Βολιώτικης Χορωδίας, όλοι επί σκηνής με την καλλιτεχνική διεύθυνση της Στάσας Τζάλλα. Ένα είναι βέβαιο και μπορούμε ανεπιφύλαχτα να το υποσχεθούμε: θα κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε, όλοι μας. Ελάτε να το διαπιστώσετε!

Απόφαση ελήφθη στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου για την κατασκευή νέου δικτύου ποδηλατοδρόμων. Αν θυμάστε, τον περασμένο Απρίλη η στήλη είχε ξεκινήσει να ασχολείται με το θέμα, ύστερα το παρατήσαμε γιατί προέκυψαν άλλα, πιο ενδιαφέροντα θέματα. Τώρα ψηφίστηκαν και «επισήμως» οι ζωγραφιές επί της ασφάλτου με περίπου 500.000 € κι αυτό θα το πούμε στην αρχή ποδηλατόδρομο και σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα θα το πούμε πάρκινγκ κανονικό. Τότε, στις 5 Απριλίου, στα κυκλο-φ-οριακά αρ. 884, είχαμε δημοσιεύσει και μία φωτογραφία από τον φουλ παρκαρισμένο «ποδηλατόδρομο» της οδού Λήμνου, στο Παλιό Λιμεναρχείο, που επίσης είναι ζωγραφιά στην άσφαλτο με κίτρινο χρώμα (τώρα θα γίνουν, λέει, κόκκινοι…), αν δεν την θυμάστε την φωτογραφία δεν είναι μακριά το σημείον, περάστε, με το σχολείο της γειτονιάς σε λειτουργία, να αποκτήσετε ιδίαν γνώσιν και γνώμην.

Στιγμιότυπο από την ζωή μας στην πόλη. Πρωί Τρίτης, 6 Ιουνίου 2017, οδός Δημητριάδος. Στο αριστερό πεζοδρόμιο κινείται (όχι μόνο εκείνη την ημέρα, έχει πολύν καιρό που κινείται) ένας υπάλληλος του Δήμου με γιλεκάκι φωσφορίζον και σφυρίχτρα, ο οποίος (υποτίθεται ότι) αποτρέπει τους κακούς οδηγούς να παρκάρουν παρά το αριστερό κράσπεδο, όπου, ως γνωστόν, η στάθμευση και η στάση απαγορεύεται αυστηρώς και δια ροπάλου (τουλάχιστον σύμφωνα με την έννοια της πινακίδας Ρ-40 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που στην συγκεκριμένη οδό επιτείνεται και με κίτρινη γραμμή παρά το κράσπεδο). Στον δρόμο κινείται όχημα τζιποειδές με ωραία κυρία οδηγό, η οποία είναι προφανές ότι αναζητεί κενό χώρο παρά το αριστερό κράσπεδο για να παρκάρει – πράγμα όχι εύκολο, καθότι πολλά τα ήδη παρκαρισμένα αριστερά οχήματα (είπαμε, εκεί που αυστηρώς απαγορεύεται…). Κάποια στιγμή βρίσκει ένα κενό, κάπου κοντά στην Σπυρίδη, και σταματά. Προστρέχει ο «ελεγκτής» και ακολουθεί ο εξής διάλογος:

– Πού πάτε κυρία; – Να πάρω έναν καφέ. – Α! τότε καλά.

Και αποχωρούν αμφότεροι ικανοποιημένοι. Το τζιποειδές έμεινε σταθμευμένο αριστερά κι εγώ, επωχούμενος επίσης, συνέχισα τον δρόμο μου εφ’ ενός ζυγού στην οδό Δημητριάδος.

Θαύμα. Αλλά έχουμε 5η Ποδοσφαιρική Ομάδα στην Γ’ Εθνική Κατηγορία, δεν είναι μικρό πράγμα. Και είναι έξαλλοι οι παλαιοί και οι νεώτεροι με την συμπεριφορά των πάλαι ποτέ Αρχηγών και Αρχόντων. Δικαίως και ορθώς, λέω εγώ, αλλά, να με συμπαθάτε, θέλω, περιμένω να διαβάσω ή να ακούσω από εσάς και κάτι ακόμη, κάτι μικρό και εύκολο: μια συγγνώμη, αγαπητοί μου συμπολίτες.

Ας έχουμε υγεία. Και στο ημερολόγιο ας σημειώσουμε: Παρασκευή 23 Ιουνίου, ο Βόλος τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη με μια συναυλία-αφιέρωμα. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 14.06.2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου