Τετάρτη 31 Μαΐου 2017

κυκλο-φ-οριακα 891 31 Μαΐου 2017

1453 φορτηγά!! τι συνειρμός!


Ιστορικές στιγμές στην Ελλάδα, συμπολίτες. Απεβίωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ετών 99, εκρηκτικός μηχανισμός στην αλληλογραφία του πρώην Πρωθυπουργού Παπαδήμου, βαρύτατες ποινές στον Παναθηναϊκό για τα επεισόδια στον αγώνα με τον ΠΑΟΚ, ειδική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας για το RDF στην ΑΓΕΤ και πόλεμος ανακοινώσεων, αναμονή για κατασκευή πολλών κυκλικών κόμβων στην πόλη (με σύνθημα «φτιάξε κι εσύ ένα κυκλάκι, μπορείς»…), σπασμένα τζάμια στο όχημα εξωτερικών μεταδόσεων του τηλεοπτικού σταθμού ASTRA, αναστάτωση στους ποδοσφαιρικούς κύκλους της πόλεως λόγω ελεύσεως νέας, πέμπτης τον αριθμόν, ομάδος Γ’ Εθνικής Κατηγορίας, αυτοκτονία ενός 46χρονου συμπολίτη, και ο Καιρός να μην έχει, ακόμη, σταθεροποιηθεί ως καλοκαίρι.
Ιστορικές στιγμές. Μαζί και η 564η επέτειος από την άλωση της Πόλης. Και διαβάστε την αυτολεξεί δημοσίευση του CNN Greece στην ιστοσελίδα του, στο διαδίκτυο φυσικά: «Μια μεγαλειώδης παρέλαση 1453 φορτηγών πραγματοποιήθηκε στο τρίτο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, το οποίο βρίσκεται υπό κατασκευή, με αφορμή την 564η επέτειο από την άλωση της Πόλης στις 29 Μαΐου 1453. Η κατασκευαστική εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο προσπάθησε με αυτό τον τρόπο όχι μόνο να τιμήσει την επέτειο, αλλά και να κατακτήσει μια θέση στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες. Όπως μεταδίδει η Hurriyet Daily News, η παρέλαση των φορτηγών κράτησε μία ώρα και 47 λεπτά, ενώ οι προετοιμασίες κράτησαν περίπου εφτά ώρες. Στο εγχείρημα αυτό συμμετείχαν περίπου 3.000 άνθρωποι και η πορεία που κάλυψαν χωρίς διακοπή ήταν συνολικά 3,2 χιλιόμετρα. «Όταν ολοκληρωθεί το αεροδρόμιο είμαι βέβαιος ότι θα τελειώσει μια εποχή και θα ξεκινήσει μια άλλη, όπως έγινε με την κατάκτηση της Κωνσταντινούπολης το 1453», είπε ο CEO (σσ. διευθύνων σύμβουλος) της εταιρείας ανοικοδόμησης του αεροδρομίου, Γιουσούφ Ακτσιάογλου.» Από εκεί και η φωτογραφία, τα φορτηγά είναι εκείνα τα μπιμπικάκια που φαίνονται στον κεντρικό διάδρομο του αεροδρομίου.
Δεν έχω λόγια για την ανθρώπινη φαντασία. 1453 φορτηγά, τι συνειρμός!, ομολογώ ότι δεν θα τον έκανα ποτέ. Αλλά μάλλον γι’ αυτό δεν είμαι ούτε Διευθύνων Σύμβουλος, ούτε, πολύ περισσότερο, Τούρκος. Επειδή, προφανώς, δεν έχω τόση φαντασία.

Εμείς εδώ μνημονεύσαμε την Άλωση σε μια μουσικο-αφηγηματική εκδήλωση της Μαγνήτων Κιβωτού της Ι.Μ. Δημητριάδος ανήμερα, στο Πνευματικό Κέντρο, με τον Βασίλη Αγροκώστα, τον Ζαφείρη Κουκουσέλη, τον Κώστα Γεδίκη, την Χορωδία Ιεροψαλτών και τον Νίκο Βαραλή. Και μέγα πλήθος λαού. Μνημονεύσαμε, ήσυχα κι απλά και μελωδικά.
Απεβίωσε, που λέτε, ανήμερα στην επέτειο της αλώσεως (πώς τα φέρνει η μοίρα…) και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, που στην μακρά πολιτική ζωή του απέκτησε πολλά προσωνύμια, ίσως περισσότερα από κάθε άλλον Έλληνα πολιτικό. Τώρα, μετά θάνατον, αναλαμβάνει η Ιστορία να κρατήσει από όλα αυτά το ακριβέστερο και άρα επικρατέστερο για τους επιγενόμενους. Όλα τα υπόλοιπα ένθεν κακείθεν είναι, για ακόμη μία φορά, κουβέντες για το καφενείο και το ανεξέλεγκτο διαδίκτυο.
Και για την τηλεόραση, βεβαίως-βεβαίως, που, όπως συνηθίζεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις (ούτε ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος διάσημος είναι που εκδημεί) θα συγκεντρώσει αρμοδίους και αναρμοδίους να αναφερθούν στον εκλειπόντα, τα έργα, τις ημέρες και τους λόγους του. Να ζήσουμε να τον θυμόμαστε, αδελφοί. Να πάρουμε τα χρόνια του και να χουμε υγεία.
Στις 7 Ιουνίου, την ερχόμενη Τετάρτη δηλαδή, μετά την φώτιση του Αγίου Πνεύματος, ξεκινούν και φέτος οι Πανελλαδικές Εξετάσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δεν θυμάμαι πόσες φορές στην ζωή μου έχω ακούσει πως «θα καταργηθούν οι εισαγωγικές εξετάσεις…» κλπ,  κλπ. Τώρα το ξαναείπε, πριν από κάνα μήνα, ο Πρωθυπουργός, μένει, πάλι, να το δούμε. Πάντως η δικιά μας οικογένεια προετοιμάζεται για τρίτη φορά να περάσει από αυτή τη δοκιμασία και εύχεται ολόψυχα επιτυχία σε όλα τα παιδιά. Και στους γονείς, τους πρωτάρηδες, κυρίως, ψυχραιμία και ηρεμία. Είναι η καλύτερη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους.
Αυτά για σήμερα, έτσι, χωρίς «αμιγή» κυκλοφοριακά. Να είμαστε καλά και θα τα ξαναπούμε, συμπολίτες. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 31.05.2017)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου