Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

κυκλο-φ-οριακα 871 28 Δεκεμβρίου 2016



Καλημέρα συμπολίτες. Ένας ακόμη χρόνος φεύγει και μας αφήνει πίσω. Ένας ακόμη χρόνος στον βάλτο της οικονομικής, και όχι μόνο, κρίσης, με τις ελληνικές τηλεοράσεις όλες να διακηρύττουν σε όλους τους τόνους ότι Χριστούγεννα σημαίνει ψώνια. Εμείς, σε πείσμα όλων αυτών, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το Πνεύμα των Χριστουγέννων δεν είναι οικονομικό φαινόμενο – κι ας μας συγχωρήσουν οι έμποροι, καταλαβαίνω και την δική τους αγωνία, στους δύσκολους καιρούς που όλοι περνάμε. Είναι θεραπεία ψυχής, οικογένεια και αγάπη, ιδίως τώρα, στους, επαναλαμβάνω, χαλεπούς καιρούς. Με αυτά κατά νου, η στήλη, κατά παράδοση και για 26η φορά απευθύνει τις ευχές της: 
  • στους ηγέτες της Ευρώπης, να αντιληφθούν ότι οι πρόσφυγες του Αιγαίου είναι άνθρωποι
  • στους ηγέτες της Ελλάδας, να μας φέρουν, επιτέλους, την Ελπίδα
  • στους ηγέτες του Βόλου, να βρουν τρόπους συνεννόησης με τον εκτός της κυψέλης κόσμο
  • στους άνεργους οικογενειάρχες, να βρουν τρόπους να θρέψουν τα παιδιά τους
  • στους συνταξιούχους, να συνεχίσουν να εισπράττουν την σύνταξή τους από τα κατεστραμμένα λόγω κουρέματος ταμεία τους
  • στους εργαζόμενους, να συνεχίσουν να εργάζονται, χωρίς ακόμη χειρότερους όρους
  • στις οργανώσεις αλληλεγγύης, να συνεχίσουν το σπουδαίο έργο τους με την βοήθεια όλων μας
  • στην Υγεία, να παραμείνει υγιής
  • στο Μουσικό Σχολείο (ιδιαιτέρως) και σ’ όλα τα Σχολεία, να συνεχίσουν απρόσκοπτα τα θεάρεστα έργα τους, χωρίς άλλες μεταρρυθμίσεις των μεταρρυθμίσεων
  • στα παιδιά όλου του κόσμου, να μπορέσουν να ζήσουν στον κόσμο που θέλουν
  • στους ποδηλάτες αυτής της πόλης, να αποκτήσουν κάποτε ποδηλατοδρόμους (εκτός κι αν δεν θέλουν, οι ποδηλάτες…)
  • στην οδό Δημητριάδος, να αποκτήσει κι άλλες καφετέριες, έχει πολλά ακόμη περιθώρια
  • στο Χιονοδρομικό Κέντρο, να συνεχίσει να λειτουργεί
  • στο 58ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων, να τα εκατοστίσει, μαζί με τον Ραν του
  • σε όλους τους Φορείς Πολιτισμού, να συνεχίσουν να αγωνίζονται τον καλόν αγώνα για το δικαίωμα στην έκφραση
  • ιδιαίτερα στην Βολιώτικη Χορωδία, που το 2017 αισίως γίνεται 80 χρονών (όσοι αρωγοί, προσέλθετε…)

Οι περισσότερες από τις παραπάνω ευχές είναι περσινές και, καθώς φαίνεται … διαχρονικές. Βεβαίως οι εξαγγελίες μιλούν για έξοδο από την στενωπό το 2017, όμως τα στατιστικά κοινωνικά βαρόμετρα (τα πραγματικά, όχι οι κατευθυνόμενες δημοσκοπήσεις…) καταγράφουν απαισιοδοξία του ελληνικού λαού – μια απαισιοδοξία που επιμελώς συντηρείται και επαυξάνεται από τα δελτία ειδήσεων των χρεωκοπημένων τηλεοπτικών σταθμών. Κι αλήθεια, μήπως ξέρετε τι ακριβώς έλεγε εκείνη η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον διαγωνισμό, που ακόμη δεν έχει καθαρογραφτεί. Μας ενδιαφέρει, διότι αυτή η «ιστορική» και πολυπανηγυρισθείσα ως «νίκη των δυνάμεων της αγοράς» απόφαση, εκτός των άλλων, στέρησε από την «πραγματική οικονομία» κάπου 240 εκατομμύρια ευρώ, ατόφια και ζεστά, τα οποία κάπου βρίσκονταν «εν υπνώσει», πάντα στην Ελλάδα της κρίσης, και αίφνης απλόχερα διετέθησαν μόνο και μόνο για την απόκτηση μιας τηλεοπτικής συχνότητας – τι ζούμε, συν-Έλληνες, και δεν το εκτιμούμε...

Έχει βαρύ απολογισμό το 2016, που ακόμη δεν τελείωσε. Θα τον επιχειρήσουμε, με τα δικά μας κριτήρια, όταν θα έχουμε μπει στο 2017. Κι όταν λέμε «δικά μας κριτήρια» εννοούμε, για παράδειγμα, ότι σημαντικό γεγονός για εμάς αποτελεί η χριστουγεννιάτικη συντριβή στον Εύξεινο Πόντο του ρωσικού αεροσκάφους στο οποίο επέβαιναν 64 μέλη της μεγάλης στρατιωτικής Χορωδίας Αλεξαντρώφ, που αποτελεί εξέλιξη της Χορωδίας του Κόκκινου Στρατού στα χρόνια της Σοβιετικής Ένωσης (η οποία, ειρήσθω εν παρόδω, θα γινόταν 100 χρονών το 2017…). Ήταν και είναι η κατά πάσαν πιθανότητα μεγαλύτερη και σημαντικότερη Χορωδία στον κόσμο. Και αποδεκατίστηκε σ’ αυτό το δυστύχημα.

Τέτοια, κι άλλα πολλά. Και για την πόλη μας, που πηγαινοέρχεται στα δικαστήρια και στα αστυνομικά τμήματα, γεμάτη αισιοδοξία για το μέλλον της.

Θα έχουμε ολόκληρον χρόνο μπροστά μας, συμπολίτες. Γεια σας.

ΕΥΤΥΧΕΣ ΤΟ ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΟ 2017.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 28.12.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου