Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2016

κυκλο-φ-οριακα 869 30 Νοεμβρίου 2016

ένας τυχαίος δρόμος στον Βόλο, 2 Ιανουαρίου 2015


Καλημέρα συμπολίτες. Τέλος και ο Νοέμβριος, χρόνια πολλά του Ανδρέα και της Ανδριανής, είναι πασιφανές ότι μπαίνουμε στην περίοδο των Χριστουγέννων. Και όλα μας το θυμίζουν (λες και είχαμε σκοπό να το ξεχάσουμε…). Φέτος προστέθηκε στο εορταστικό καταναλωτισμό μας και μια «μαύρη Παρασκευή», μετά τις «λευκές νύχτες» που δοκιμάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτές οι νύχτες απέτυχαν, η φετινή «μαύρη μέρα» είδαμε να πανηγυρίζεται, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας. Ούτως ή άλλως ό,τι συμβαίνει στον χώρο της αγοράς, πλέον, εμείς νομίζουμε ότι ευνοεί τα πάσης φύσεως πολυκαταστήματα, κι απ’ αυτά τα όσο μεγαλύτερα τόσο περισσότερο.

Ύστερα υπάρχουν και οι λεγόμενες «προσφορές». Που κάνουν τον κόσμο να τρέχει από μαγαζίου εις μαγαζίον μ’ ένα φυλλάδιο στο χέρι (καλή δουλειά για τα τυπογραφεία…) διότι την μία μέρα είναι το βούτυρο φτηνότερα στο Α μάρκετ και την άλλη στο Β και την παραάλλη στο Γ και παρελαύνουν οι προσφορές χωρίς κανένας να μας εξηγεί πώς τα καταφέρνει ένα προϊόν (κι αυτοί που το παράγουν, βέβαια)  και είναι σχεδόν αδιαλείπτως σε προσφορά τι 30 τι 40 τι 50%. Πώς γίνεται αυτό στην ελεύθερη αγορά; Μήπως, απλούστατα, η «αρχική» τιμή είναι αφάνταστα υπερτιμημένη και με την «προσφορά» απλώς έρχεται σ’ ένα λογικό κέρδος;; Λέω, μήπως. Γιατί απ’ την άλλη πολύ καλά γνωρίζω ότι πασίγνωστη αλυσίδα έχει στα καταστήματά της στην Ελλάδα (= χώρα τεμπέληδων…) αισθητά υψηλότερες γενικώς τιμές από αυτές που έχει στα καταστήματά της στην χώρα προέλευσής της (της αλυσίδας).

Κι αφού συμβαίνουν όλα αυτά (κι άλλα σχετικά…), οι ντόπιοι έμποροι, οι άνθρωποι της διπλανής μας πόρτας προσπαθούν εναγωνίως να επιβιώσουν κι αρπάζονται απ’ τα μαλλιά τους, συναινώντας σε ανοιχτές Κυριακές, άσπρες νύχτες, μαύρες Παρασκευές και πράσινα άλογα – αν κάνω λάθος να μου το πουν κι εγώ θα τους ακούσω, όπως τους ακούω όταν λένε ότι δεν μπορούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές τους και λοιπά, και λοιπά.


Τώρα η πόλη ετοιμάζεται για την υποδοχή του Σάκη. Και ένας φίλος μου έστειλε μία ανάρτηση από την βολιώτικη ιστοσελίδα voliotaki που γράφει ακριβώς τα εξής: «50.000 σε ΡΟΥΒΑ ΜΕΝΕΓΑΚΗ να ανάψουν χριστουγεννιάτικα λαμπιόνια & ένα 4χρονο ΑΓΟΡΙ νοσηλεύεται με εγκαύματα γιατί η ΔΕΗ τους έκοψε το ρεύμα…» (αναφορά στο δυστύχημα των προηγουμένων ημερών στην Λάρισα) κι έχει από κάτω εκείνη την ιστορική φωτογραφία του Σάκη με την μακριά μαύρη φούστα και το γυμνό πανωκόρμι. Αυτό διαβάζω, αυτό σας μεταφέρω. Ούτε την πηγή της πληροφορίας ξέρω ούτε και την αλήθεια της, αλλά αν τα νούμερα είναι ακόμη και «κατά προσέγγιση» σωστά, τότε πρόκειται για πραγματικό έγκλημα, για το οποίο κάποιοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν. 
[Το κείμενο αυτό δεν δημοσιεύτηκε, με την δική μου σύμφωνη γνώμη, λόγω ανησυχίας της εφημερίδας μήπως η πληροφορία μου ήταν ψεύτικη και μας εμπλεκε σε καμία διαμάχη με την ιστοσελίδα. Λίγο αργότερα διαπίστωσα και εγώ ότι η ανάρτηση είναι υπαρκτή και βρίσκεται σ' αυτή την διεύθυνση: http://voliotaki.blogspot.gr/2016/11/50000-oyba-ene-4.html#more]

Χειμώνας καιρός, το κρύο δυναμώνει, το χιόνι πλησιάζει και στα μέρη μας, είστε έτοιμοι να το αντιμετωπίσετε; Είμαστε, ως πόλη; Υπάρχει επαρκές αλάτι (να ξαναθυμίσω ότι το θαλασσινό νερό περιέχει πολύ αλάτι…), υπάρχουν διαθέσιμα μηχανήματα και, κυρίως, υπάρχει σχέδιο δράσης; Το πρόσφατο παρελθόν δεν απεδείχθη αντάξιο των προσδοκιών των πολιτών, δεν είναι μακριά ο Ιανουάριος του 2015. Θα υπάρξει, άραγε, βελτίωση; Αν και εφ’ όσον, βεβαίως, χρειαστεί. Εμείς το ευχόμαστε ολοψύχως και ανυπερθέτως.

Αλλά κι εσείς πρέπει επίσης να προετοιμαστείτε αυτοκινητιστικώς αναλόγως. Κατ’ αρχήν βάλτε στο πορτ μπαγκάζ από τώρα τις αλυσίδες. Για καλό και για κακό, από τώρα. Και να είστε βέβαιοι ότι ξέρετε να τις περνάτε στους τροχούς τις αλυσίδες, αλλιώς είναι, πάλι, άχρηστες. Ύστερα κάντε ένα μικρό χειμωνιάτικο σέρβις στα μηχανικά μέρη, ούτε αυτό κάνει κακό. Τέλος φροντίστε τον ατομικό σας εξοπλισμό, δεν είναι καθόλου εύκολο να αντιμετωπίζετε το χιόνι με σκαρπινάκι ή, ακόμη περισσότερο, με τακουνάκι, και με λεοπαρδαλέ γαντάκια.

Οι δρόμοι γίνονται ακόμη πιο επικίνδυνοι τον χειμώνα, αυτό πρέπει, επιτέλους, να το κατανοήσουμε όλοι. Είτε μέσα στις πόλεις, είτε έξω απ’ αυτές, είτε στους ελικοειδείς ορεινούς δρόμους, ακόμη και στους αυτοκινητοδρόμους, που, κατά τεκμήριο, είναι ασφαλέστεροι, όπου κι αν βρισκόμαστε πρέπει να είμαστε πάντα σε πλήρη εγρήγορση γιατί ποτέ δεν ξέρει κανείς πότε θ’ αρχίσει να γλιστράει το οδόστρωμα. Στην φωτογραφία ένας τυχαίος δρόμος στον Βόλο στις 2 Ιανουαρίου 2015.

Απλά πράγματα, ώστε να μπορούμε να συνεχίζουμε να …

… Είμαστε μία ωραία ατμόσφαιρα. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 30.11.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου