Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

κυκλο-φ-οριακα 854 20.07.2016

το κρουαζιερόπλοιο Queen Victoria


Μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο, 29 Ιουνίου-15 Ιουλίου, Brexit, σφαγή στις Κάννες, πραξικόπημα-οπερέτα στην Τουρκία (και επακόλουθη σφαγή…), υψηλές παγκόσμιες θερμοκρασίες. Ο κόσμος ολόκληρος διερωτάται μήπως πίσω από αυτό που συνέβη την Παρασκευή το βράδυ στην γείτονα χώρα βρίσκεται ο ίδιος ο κύριος θέλω-να-γίνω-σουλτάνος Ερντογάν, που ξεκαθαρίζει τους χώρους των αντιπάλων του.
Το γνωστό θερμό καλοκαίρι, λοιπόν. Το καλοκαίρι του 1965 με τα Ιουλιανά και την αποστασία, το καλοκαίρι του 1974 με το πραξικόπημα στην Κύπρο, τώρα στην Τουρκία, όλα στις 15 Ιουλίου, μια σημαδιακή ημερομηνία. Και οι δυσκολίες της Ευρώπης ολοένα και μεγαλώνουν – κινδυνεύουν, πλέον, και οι ως τώρα και κατά δήλωσή τους σωτήρες, κατά πώς φαίνεται.
Παρακολουθήσαμε την αλληλογραφία μεταξύ του Τεχνικού Επιμελητηρίου και της Υφυπουργού κας Χρυσοβελώνη για το θέμα του Περιφερειακού Δρόμου, στην οποία αλληλογραφία μεγάλη δημοσιότητα δόθηκε, και έχουμε εν συνόλω να παρατηρήσουμε τα εξής:
α) το ΤΕΕ στην 1η επιστολή αναφέρεται σε «παράκαμψη Αγριάς-Αφέτες», έργο που αναφέρεται όχι στον 21ο αλλά στον 31ο αιώνα
β) το σεβαστό Υπουργείο, πιο προσγειωμένο, απαντά επί της «παράκαμψης Αγριάς-Λεχωνίων» (για να ξέρουμε τι λέμε…), στην οποία «εκκρεμεί μόνο η έγκριση της προμελέτης 4 τεχνικών έργων, η οποία επίκειται τον Σεπτέμβριο 2016». Εδώ χρειάζεται μια βαθειά ανάσα. Μήπως μιλάμε για κάποια άλλη παράκαμψη Λεχωνίων; Είναι έτοιμες, εγκεκριμένες και οριστικές, οι μελέτες οδοποιίας της λεγόμενης «ημιορεινής» χάραξης της παράκαμψης των Κάτω και Άνω Λεχωνίων; Ή συνεχίζει να μελετάται η «πεδινή» χάραξη; Και η έγκριση αυτών των 4 προμελετών «τον Σεπτέμβριο 2016» (μεθαύριο δηλαδή…) τι σημαίνει για το συνολικό έργο, το καθιστά ώριμο προς δημοπράτηση; Για ξανακοιτάξτε το όλον θέμα αγαπητοί συνάδελφοι του ΤΕΕ
γ) όσο για την ιστορία με τις μελέτες αντιπλημμυρικής προστασίας, εγώ θυμάμαι αντινομάρχη Ηλία Ξηρακιά να μιλάει γι’ αυτές, πρέπει να είναι 6-7 χρόνια πίσω, κι απ’ ό,τι κατάλαβα τώρα αναζητείται χρηματοδότηση γι’ αυτές
δ) μεγάλον «καημό» διαπιστώνω με το τμήμα «παράκαμψης της περιοχής «Αστέρια» Αγριάς» όπου όντως κρίθηκε έκπτωτος ένας ακόμη εργολάβος, από τους συνολικά έξι (6) σε όλον τον Περιφερειακό, και το έργο έχασε την χρηματοδότηση που είχε. Αληθές είναι ότι του λείπουν και μερικές απαλλοτριώσεις για να μπορεί να ξαναδημοπρατηθεί. Αλλά αληθές είναι, επίσης, ότι και να κατασκευαστεί θα δημιουργήσει ακόμη έναν ισόπεδο κόμβο τύπου «Τ» στο σημείο που ο δρόμος, ο οποίος κατεβαίνει μπροστά από το κοιμητήριο και το γερμανικό πολυκατάστημα, συναντάει τον παραλιακό. Δεύτερος κόμβος με φανάρια, λοιπόν, μετά από αυτόν στα «Αστέρια» και λόγο έξω από τον οικισμό της Αγριάς, διότι αλλιώς δεν μπορεί να γίνει. Και μετά να δείτε γκρίνια και κακό, όταν οι σηματοδοτούμενοι κόμβοι θα είναι δύο (2) και κατά πάσα οπωσδήποτε ασυντόνιστοι μεταξύ τους λόγω απόστασης.

Συμπερασματικά, για το τμήμα Γ του Περιφερειακού Δρόμου, που περιλαμβάνει την παράκαμψη Αγριάς-Λεχωνίων, εγώ, συμπολίτες, ειλικρινά σας λέω, δεν κατάλαβα τίποτε από όλον αυτόν τον επικοινωνιακό θόρυβο. Όποιος κατάλαβε παρακαλείται να με ενημερώσει.
Σε πλήρη αντίθεση με αυτό το τμήμα, για το άλλο, το τμήμα Α, από Μπουρμπουλήθρα μέχρι τον ανισόπεδο κόμβο στην οδό Λαρίσης, οι απαντήσεις του Υπουργείου είναι σαφείς, σαφέστερες δεν γίνεται, αυτό όποιος έχει μάτια, χωρίς να είναι μηχανικός, το βλέπει, το διαβάζει. Τάδε μελέτες, δείνα έργα, αυτό λείπει, τούτο χρειάζεται, κάθε λεπτομέρεια χαρτί και καλαμάρι, και χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης μελετών Απρίλιος 2017. Μεταξύ όλων, βεβαίως, και η Έγκριση της Οριστικής Μελέτης Οδοποιίας, χωρίς αυτήν, ως γνωστόν, δρόμος δεν γίνεται.
Γι αυτό ρωτάω, καλοί συνάδελφοι του ΤΕΕ, έχουμε εγκεκριμένη Οριστική Μελέτη Οδοποιίας για την παράκαμψη Αγριάς-Λεχωνίων;
Στο τέλος-τέλος («στην τελική», που λέει και η σύγχρονη νεολαία…) δεν μας φαίνονται αισιόδοξα τα μαντάτα για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Δρόμου. Μ’ αυτόν που έχουμε θα πορευόμαστε για χρόνια και πρέπει να τον αγαπάμε, να τον προσέχουμε και να μην τον καταριόμαστε (sic!).
Μας απορρόφησε ο Περιφερειακός, είχαμε κι άλλα θέματα κατά νου, πλην όμως χώρος και χρόνος τερματίστηκαν. Στην φωτογραφία η Βασίλισσα Βικτώρια έξω από τον κυματοθραύστη μας. Καλό μπάνιο, καλές διακοπές, καλά να περνάτε. Γεια σας.
(δημοσιεύτηκε στην βολιώτικη "Θεσσαλία" την Τετάρτη 20.07.2016)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου